Böbrek taşının oluşumu ve tedavisi hakkında bilgi veren Özel PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr.Murat Bilgin, böbrek taşının erkeklerde, kadınlara oranla 2-3 kat daha fazla görüldüğünü söyledi.

Dr. Murat Bilgin’in konuyla ilgili açıklaması şöyle; ‘’Böbrekte idrar ile birlikte atılan elementlerin konsantrasyonlarının artması sonucu kristalleşme başlar. Biraraya gelmeler devam ederek taş meydana getirir.  Metabolik ve anatomik bozukluklar da taş oluşumunun ana nedenleridir.





Coğrafi olarak sıcak iklimde yaşayan güney ve güney doğu bölgemizde görülme sıklığı daha fazla olduğu bilinmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla 2-3 kat daha fazla görülmekte fakat son yıllarda aradaki bu fark giderek azalmaktadır. Hastalıkta genetik yatkınlık da önemli bir faktördür.  Aile bireylerinde böbrek taşı hastalığı olanlarda 2 - 2,5 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Şeker hastalığı ve obezite de böbrek taşı oluşumuna neden olan faktörlerdendir.





Belirtileri ve Ağrının Giderilmesi:  Ağrı ve idrarda kan görülmesi  iki ana belirtidir. Ani gelip kaybolan keskin kolik tarzı ağrı olabileceği gibi devamlı künt bir yan ağrısı şeklinde de olabilir. Ağrı testise, genital organlara yayılabilir,  mide bulantısı olabilir. Tanı kesinleştikten sonra ilaçlarla ağrı kontrol altına alınmalı, bulantı varsa bulantı giderici ilaç verilmeli,  enfeksiyon belirtisi varsa idrar kültürü alınıp antibiotik tedavisine başlanmalıdır. Enfeksiyon yok ise ağrı olan tarafa aşırı olmamak kaydıyla sıcak uygulama faydalı olabilir.





Korunma Yolları: Böbrek taşı hastalığından korunmada temel olarak diyet ve yaşam tarzı değişikliği önemlidir. Sebze ağırlıklı beslenmeli ancak fındık, ıspanak, patates, brokoli, çikolata ve demli çaydan kaçınılmalıdır. Sıvı alımı artırılmalıdır. Günlük sıvı 2,5-3 litre, dışarı atılan idrar miktarı ise 2-2,5 litre olacak şekilde ayarlama yapılmalıdır. Uygun hastalarda spor ve özellikle yürüyüş faydalıdır. Ancak aşırı sıvı kaybının önüne geçilmeli, kilo verilerek vücut kitle endeksi düşürülmelidir. C vitamin alımını da günde bin mg’ın altında tutmak yararlı olur.



 



Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?  Böbrek taşının düşürülmesi taşın çapı, şekli ve idrar kanalının genişliği ile bağlantılıdır. Çapı 1 cm e kadar olan taşların eğer anatomik olarak zorlaştırıcı faktörler yoksa düşme şansı vardır.  Taş düşürmek için çok sıvı alımı en önemli tedavidir.  Ayrıca ağrı kesici ve antienflamatuar tedavi ve prostat tedavisinde kullanılan alfa bloker ilaç tedavisi taş düşürülmesini kolaylaştırmaktadır.





Günümüzde halen kullanılan şok dalgası ile taş kırma yönteminde (ESWL), başarı oranları taşın boyutu arttıkça düşmektedir. Endoskopik taş cerrahisinin ilerleme kaydetmesi ile birlikte ESWL önemini yitirmiştir. Tamamen endoskopik olarak yapılan  yöntemle  idrar kanalından girilerek böbreğin içindeki her  taşa müdahale edebilmek mümkün olabilmektedir.  Ayrıca komplikasyon oranları oldukça düşüktür.



Endoskopik taş cerrahisi, hastaya sağladığı maksimum konfor sayesinde taş tedavisinde ilk sıraya yerleşmiştir  ve  önemi  giderek  artmaktadır.’’