Akşehir Belediyesi; Görmeyenleri Koruma Derneği Akşehir Şubesi ile Akşehir İşitme ve Bedensel Engelliler Derneği katkılarıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle bir program düzenledi.

Akşehir Kültür Merkezi’ndeki programa İlçe Kaymakamı Mehmet Türk, Garnizon Komutanı Albay Tolga Yuvalı, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, AK Parti İlçe Başkanı Abdurrahman Çardakoğlu, İlçe Protokolü, Belediye Meclis Üyeleri, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.



Programın sunuculuğunu işitme engelli Muhammed Selçuk Kılıç işaret diliyle yaparken,  Akşehir İşitme ve Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hayri Üzüm de işaret diliyle yapılan sunumu izleyenlere aktardı.



Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İşaret dili kursuna giden kursiyerler de işaret diliyle İstiklal Marşı’nı söylediler. Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından Görmeyenleri Koruma Derneği Akşehir Şubesi Temsilcisi Hüseyin Çığ bir konuşma yaptı. “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak dedik, hiçbir şey artık engellilerin önünde engel olmayacak dedik ve engelli kardeşlerimizin hayatı kolaylaşsın diye çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarımızı yaparken Akşehir Belediyesi’nin desteğini her zaman arkamızda hissettik. Özellikle yaptığımız gezi düzenlemelerinde, protokol davetlerinde, derneğimizle ilgili engelliler günlerinde hep Belediyemizin kapısını çaldık.’’ diyen Çığ, katkılarından dolayı Başkan Salih Akkaya’ya teşekkür etti.



Daha sonra söz alan Akkaya; “Engellileri topluma yük gören anlayış artık geçmişte kalmıştır. Engelli kardeşlerimizin kimi hastanede çalışıyor, işe gidiyor, kimi kurslara katılıyor, kimi Ramazan Çatlak kardeşimiz gibi Akşehir Spor ve Galatasaray’a yoğun desteklerini ve duasını eksik etmiyor. Her biri ayrı bir meşgaleyle uğraşmakta ve bir gayret içerisindeler. Demek ki artık engelli kardeşlerimiz kabiliyetlerini ortaya koymak için fırsat arıyorlar, önlerindeki engellerin kaldırılmasını bekliyorlar. ParaVolley Milli Takımımız Akşehir’imizde kamp yapıyor. Akşehir Belediyesi olarak sporcu arkadaşlarımızı Nasreddin Hoca Diyarı Akşehir’imizde misafir ediyoruz. Önümüzdeki günlerde inşallah Hırvatistan’da ülkemizi temsil edecekler. Bu vesile ile onlara da başarılar diliyoruz. Akşehir Belediyesi olarak sadece engellilerden oluşan milli takımı burada misafir etmek, farkındalık oluşturmakla yetinmiyoruz. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz 5-10 Temmuz 59. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği’nde temsili Nasreddin Hoca olarak Metin Şentürk’ü burada misafir ettik. Kendileri Nasreddin Hocamızı gayet güzel bir şekilde temsil etti. Birçok engelli kardeşimiz engellileri tamamen aşmış ve hakikaten ülkemiz için olmazsa olmaz bireyler haline gelmişlerdir. Biz yeter ki, engelleri ortadan kaldırmak için beraber çalışma azmiyle gayretli olalım.” diye konuştu.



Akşehir İşitme ve Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Hayri Üzüm de engellilerin sorunlarını içeren bir konuşma yaptı. Üzüm; “İnsan ya engelli, ya engelli yakını, ya da engelli adayıdır. Dolayısıyla bu olgu ile herkesin bir ilişkisi vardır. Bu olgudan korkmak değil, tedbirli ve hazır olmak gerekir. Bu olgu karşısında ne yapılması ve nasıl davranılması gerektiğini bilmek, bilgilenmek, bilinçlenmek temel görevlerimiz arasındadır. İnsanın başına gelen her sıkıntının müsebbibi bizzat kendisi olmayabilir. Biz bir proje geliştirdik; siz de bir engelliye yardımcı olabilirsiniz. Toplumumuzun yüzde onu, yani her 10 kişiden biri engellidir. Bu durumda herkesi daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Şöyle bir düşünün, engellilerin yerine kendinizi koyun, empati yapın. Çok zor değil mi? Engelli kardeşlerimize duyarlılık gösterenlere, sevenlere, destek olanlara selam olsun.” ifadelerine yer verdi.



Programda daha sonra görmeyen ve yürüyemeyen engellileri daha iyi anlayabilmek ve empati yapabilmek adına seyircilerden bazıları sahneye davet edilerek gözleri bağlı bir şekilde beyaz bastonla yürümeleri istendi. Yine bir başka seyirci de tekerlekli sandalyeye oturtularak onların ulaşımda yaşadığı güçlüklere dikkat çekildi. Programda işaret diliyle kursiyerler tarafından şarkılar söylenip, çeşitli gösteriler sunuldu.



Görme engelli küçük Umut’un İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezbere olarak okuması tüm izleyenlerden büyük alkış aldı. Diksiyon kursuna katılan kursiyerlerin belgeleri protokol tarafından verilirken, programa katılan protokole de Brail Alfabesi ile yazılmış hediyeleri takdim edildi.



Program, engellilerin yer aldığı müzik dinletisi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.