Ankara’da gerçekleştirilen Çalıştaya; Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Demokratik Sol Parti, Hür Dava Partisi, Yeniden Refah Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Vatan Partisi ve Memleket Partisi de Genel Başkan Yardımcısı, Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve MKYK üyesi seviyelerinde katılım sağladı. Çok sayıda partilinin yanı sıra evlatları uyuşturucu bağımlılığından muzdarip olan acılı aileler de Çalıştayı izleyenler arasındaydı.

Açılış konuşmasında; “Uyuşturucu bağımlılığı, Türkiye için bir beka meselesidir. Terör örgütlerinin ana finansman kaynağı olan uyuşturucu maddeler, gençliğimizin de heba olmasına sebebiyet veren temel etmenlerdir. Bir annenin ve babanın en büyük kaygısı; dünyaya getirdiği, bin bir zahmetle büyüttüğü yavrusunun uyuşturucu bağımlısı olmasıdır” ifadelerine yer veren Selçuk Özdağ, önleme çalışmalarının yetersiz ve gösterişten ibaret olduğunu iddia etti.

Türkiye’nin son yıllarda, artan uyuşturucu bağımlılığının pençesinde can çekiştiğini söyleyen Özdağ; “Kısa bir zaman öncesine kadar uyuşturucu sevkiyatında transit bir rota olan ülkemiz, maalesef hedef bir ülke haline gelmiştir. Evlerimizin içine kadar giren, aileleri parçalayan, çocuklarımızın geleceğini karartan bu dram herkesin ve de en önemlisi de devletin gözü önünde yaşanmaktadır. Bu konu Türkiye’nin kanayan yarasıdır. Evlatlarımızın daha da iyi geleceğe kavuşması için iktidarıyla, muhalefetiyle bu konunun üzerinde titizlikle durmalıyız. Biz, sempozyumlar ve çalıştaylarla bu konu üzerinde ciddi gayret gösteriyoruz. İktidar da bu konuda gerekli önlemleri almalıdır. Neden iktidara sesleniyorum; çünkü bu sorunu bitirebilecek yetki onlardadır” şeklinde konuştu.

Brezilya’da yakalanan uyuşturucu yüklü uçakla ilgili şaşkınlığını dile getirdi

Üretim aşamasında engellenemeyen sorunun, tüketim aşamasında engellenmesinin mümkün olamayacağını, uyuşturucu satıcılarının kökenine inmedikçe sorunun çözülmeyeceğini belirten Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da konuşmasında; Türkiye’nin son bir yıl içerisinde, Güney Amerika ülkeleri gibi uyuşturucu ile anılan bir ülke haline geldiğini söyledi.

Brezilya’da yakalanan uyuşturucu yüklü uçakla ilgili şaşkınlığını dile getiren Ahmet Davutoğlu; iktidarın, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarına yanıt niteliğinde bir argüman sunamadığını söylediği konuşmasında, özetle şu ifadelere yer verdi:

“Bir toplum, kendi çocuklarına sahip çıktığı ölçüde medenidir. Uyuşturucu, küresel bir sorundur. İster kimyasal madde olsun, ister başka bir madde olsun; üretim aşamasında engelleyemediğiniz sorunun tüketim aşamasında engellenmesi mümkün olamaz. Suyun kaynağına ulaşmamız gerekir. Üretimini engelleyemiyorsan transferini engelleyeceksin.

Türkiye ile ilgili uluslararası yayınları inceliyoruz. Maalesef son bir yıl içerisinde Türkiye, Latin Amerika ülkeleri gibi anılmaya başlandı. Narkotik trafiğin merkezi bir devlet olarak görülmeye başlandı. Her kiminle ilgili iddia varsa sonuna kadar üzerine gitmek lazım. Uyuşturucunun altyapısını yok etmemiz gerekir. Engelleyici tedbirler olarak metruk binalarsa metruk binalar yok edilmeli. Son adım emniyete düşüyor. Narkotik suçlar rehabilitasyon gerektiren suçlardır.

Anneler! Yanınızdayız! Sonuna kadar yanınızdayız, ne yapmak gerekiyorsa, nasıl yapmak gerekiyorsa sonuna kadar yapacağız!”

Konuşmaların ardından 3 oturumla devam eden Çalıştay; uyuşturucu bağımlılığının psikolojik, sosyolojik, hukuksal, Anayasal, adli ve Sivil Toplumda Örgütlenme başlıkları altında ele alınarak çok yönlü bakış açılarının sunulmasıyla tamamlandı.