Tağşiş kelimesinin bilinirliğinin taklit kelimesi kadar yaygın olmadığına değinen Kara; “Gıdalara yönelik birçok hile uygulanmaktadır. Gıda ürünlerinde en çok karşılaşılan hile çeşitleri tağşiş ve taklittir. Taklit kelimesi herkesin bildiği bir kelimedir, ama tağşiş çok yaygın olarak bilinmemektedir. Tağşiş, literatürde kısaca; bir ürünün doğallığının başka bir ürünle bilinçli veya bilinçsiz olarak değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Gıda sektöründe tağşişin önemli iki nedeni bulunmaktadır. Bunlardan biri insan sağlığı açısından risk taşımayan, daha sağlıklı, raf ömrü daha uzun ve fonksiyonel gıda üretimi ve benzeri amaçlarla yapılan tağşiştir. Diğeri ise ilkinin tam tersine, yüksek kalitedeki ürüne daha düşük kalitede ürünler katarak aynı fiyata tüketiciye sunulan gıdalar üretmektir. Gıdalarda taklit ve tağşiş yapmak hem etik ihlali hem de halk sağlığını hiçe saymaktır. Ürünlerde gerçekten olmayan bir özelliğin varmış gibi gösterilmesini sağlamak, ürünün uygun olmayan bir özelliğini örtmeye çalışmak, üründe meydana gelen bozulmayı kapatmaya çalışmak gibi yollarla sıklıkla gıda sahtekarlığı yapılmaktadır” dedi.

“Dolandırıcılık suçu kapsamına alınsın”

Vahapoğlu ve Kara, Meclis’e sunmuş oldukları Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nde şu ifadelere yer verdiler:

“Gıdalara yönelik yapılan hileler arasında sucuk yapımında kelle eti, kıkırdak gibi kısımların kullanılması, bayat tavukların kireçte ıslatılarak bekletilmesi, tavuk köfte, dana köfte, pişmiş et tantuni gibi gıda ürünlere at ve eşek eti karıştırılması, yoğurt yapımında jelatin ve bitkisel yağ kullanılması, peynirde nişasta kullanımı, baharat, çay gibi ürünlere boya ve kiremit tozu karıştırılması, zeytinyağına tohum yağları eklenmesi, zeytine boya maddesi eklenmesi, küflenen ve bozulan peynirlerin eritme peynir yapımında kullanılması, yüzde 100 dana eti olarak sunulan etlere, sakatat ve gıda boyası karıştırılması gibi kabul edilemez birçok yöntem kullanılmaktadır.

Tarım Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları kamuoyu ile paylaşmakta ve üretici firmalar hakkında maddi cezalar uygulanmaktadır. Ancak yukarıda belirtilen gıda sahtecilikleri nedeniyle toplum sağlığı ciddi derecede olumsuz etkilenmektedir. Bu ayıplı uygulamalara başvuranların dolandırıcılık suçu kapsamında yargılanması gerekmektedir.”