Yasayla, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 33’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “oyların yüzde 10’unu” ibaresi “oyların yüzde yedisini” şeklinde, aynı fıkrası ile üçüncü fıkrasında yer alan “yüzde onluk” ibareleri “yüzde yedilik” şeklinde değiştirildi. Böylece yüzde 10’luk seçim barajı, yüzde 7’ye indirilmiş oluyor.

Aynı Kanun’un 34’üncü maddesinde yapılan değişiklik ve “İttifakın aldığı oy toplamı genel barajı geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içerisinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak üçüncü fıkra hükümlerine göre yapılır” ifadesiyle de ittifaklara katılan siyasi partilerin milletvekili hesaplama sistemi değiştirilmiş oluyor.

Yine değişiklik yapılan 36’ncı maddeye, “Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, bu Kanunda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içinde birinci ve ikinci fıkrada belirlenen teşkilatlanma yeter sayısı esas alınarak ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa yapmamış ise seçime katılma yeterliliğini kaybeder” fıkrası eklendi.

Yasada mevcut maddeye eklenen diğer bir ifade ise; “Kütük düzenlemesi nedeniyle seçmen hiçbir şekilde oy kullanma hakkından yoksun bırakılamaz. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres kayıt bilgileri kapsamında seçmen kütüğüne kaydedilirler” şeklinde oldu.

40’ıncı maddeye de; “Muhtarlık bölgesi askı listelerinin askı süresi içinde, bir seçim çevresinden diğerine yapılan seçmen nakil istemleri hakkında ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, itiraz üzerine veya nakil isteminin şüpheli bir girişim olduğu kanaatine varılması üzerine resen yapılacak araştırma ve inceleme neticesinde, nakil isteminin kabul edilmemesi halinde seçmen kaydı dondurulmaz ve bir önce kayıtlı olduğu adreste seçmen kaydı devam eder” fıkrası eklendi.

Seçim Kurulu başkan ve üyelerinin en kıdemli hakimler arasından belirlenmesi zorunluluğu kaldırılırken; “Sandık kuruluna üye bildirme hakkı olan bir parti; oluru olmadan başka bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremez” hükmü getirildi.

Başbakan ve bakanlara ilişkin seçim yasakları maddesinde yapılan değişiklikle “Başbakan” ibaresi metinden çıkarılarak yalnızca bakanların söz konusu seçim yasaklarına tabi olacağı hükme bağlandı. Bu durum; Cumhurbaşkanı’nın seçim yasaklarından muaf olacağı şeklinde değerlendiriliyor.

Diğer taraftan; görme engelli seçmenlerin tek başlarına oy kullanabilmeleri için Yüksek Seçim Kurulu’nun oy pusulalarına uygun şablon koymasını sağlayacak düzenleme de önergeyle yasaya eklendi.

Muhalefet, yasayı “Oyunun Kuralını Değiştirmek” şeklinde nitelendirirken, CHP yaptığı açıklamayla seçim güvenliğini zedeleyeceğine inandıkları 3 maddeyi ivedilikle Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini duyurdu.