Toplantı gündemini oluşturan maddelerden, Otopark Yönetmeliği’ne göre yerleşim bölgelerinin gruplara ayrılmasına dair teklif, görüşülmek üzere Bütçe ve Plan Komisyonu’na havale edildi. Belediyenin 2021 yılı bütçesinde, ödenek aktarımı ve ek ödenek verilmesine karşılık Diğer Bina Satış Gelirlerinde gelir artışı yapılmasına dair teklifin görüşülmesi sırasında, üyelerden gelen sorular üzerine Başkan Akkaya kısa bir açıklamada bulundu. Akkaya, konunun; yapılan bazı hizmetlere harcanan tutarın karşılanması için sağlanan ek ödeneklerin kayıtlara işlenmesinden ibaret olduğunu söyledi.

Diğer gündem maddelerinin oylanarak kabul edildiği toplantıda, Yarenler Mahallesi’nde bulunan 2 ada arasındaki yolun kaldırılmasına ilişkin teklifin oylanması öncesinde ise tartışmalar yaşandı. İYİ Parti Meclis Grup Başkanı Galip Karaca; geçtiğimiz ay gündeme alınması beklenen teklifin 1 ay ertelenmesi ve ilgili komisyonun Ağustos ayı toplantısının da ertelenerek yapılmasından doğan rahatsızlıklarını dile getirdi. Değişiklik teklifine olumsuz baktıklarını belirten Karaca; “Bu konu neden ısıtılıp ısıtılıp önümüze getiriliyor” diye sordu.

Teklif üzerindeki ısrar dikkat çekiyor

Vatandaşların sahibi olduğu taşınmazların civarında bulunan yollar için imar planlarında yol kaydırması yapılmasına dair talepler zaman zaman gündeme geliyor. Bu talepler genellikle olumlu karşılanmasına rağmen, ilgili komisyona havale edilmediği dolayısıyla gündeme alınmadığı da oluyor.  Söz konusu teklif ise 2 ada arasında kalan yolun kaldırılması talebini içeriyor.

Talep sahibinin, “kaldırılması istenen yol kadar ve taşınmazın diğer cephesinde bulunan yola bakan” bir alanın, yeşil alan olarak ayrılacağını belirtmesine karşın, değişikliğin 3 nedenle mağduriyet ve/veya ilave ranta neden olacağı değerlendiriliyor ve bu sakıncalar şöyle sıralanıyor:

*Yolun kaldırılması sonucu 2 adanın birleşmesiyle toplam yüz ölçüm değişmeyecek olmasına rağmen, tek parça konumuna kavuşacak olan taşınmazın büyüklüğü üzerinden emsal/bonus imar alanı kazanılacak.

*Diğer cepheden terk edilecek alanın yeşil alan olması; gerek zemin katta yer alması muhtemel işyerleri için gerekse bütün olarak sağlayacağı estetikle ayrı bir artı değer yaratacak.

*Müteahhit tarafından talep edilen değişikliğin yapılması, doğal olarak arsa sahipleri açısından bir kayba neden olacak.

Talep üzerinde yapılan ilk görüşmelerde; yeni yerleşimlerle birlikte nüfus ve araç yoğunluğunun da artacak olması nedeniyle yolun kaldırılmasının ciddi sıkıntılar yaratacağı fikrinin ağır bastığı biliniyor. Teklifin görüşülmesinde olduğu gibi ilk komisyon toplantısının ertelenmesine de görüşlerin değişeceği beklentisinin neden olduğu değerlendiriliyor.

İmar planlarının zamanında tamamlanabilmesi açısından en kısa zamanda karar alınmasını isteyen Konya Büyükşehir Belediyesi ise yolun kaldırılmasından doğacak alanın imara katılmayacağına dair taahhüt alınması şeklinde bir çözüm öneriyor. Ancak bu öneri; taahhüt verilmesinin yolun kaldırılması talebi ile taban tabana zıt olması nedeniyle kalıcı olmayacağı şeklinde eleştiriliyor. Diğer taraftan,  Büyükşehir Belediyesi’nin kararı geldiği şekliyle onaylayacağı düşünülüyor.

Oylama oldubittiye getirildi iddiası

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün teklifi; tüm bu görüşler ışığında ve Meclis toplantısında yaşanan tartışmalar sonrasında yapılan oylamada, İYİ Parti grubunun “değişiklikte kamu yararı bulunmadığı” gerekçesiyle ret oyu vermesi sonucu oy çokluğuyla kabul edildi. Oylamaya katılan üyelerden bazılarının, Komisyon Kararının oylama öncesinde paylaşılıp paylaşılmadığı konusundaki tereddütleri, “oylama oldubittiye getirildi” iddialarına neden oldu.

Karar üzerinde tartışmalar süreceğe benziyor

Tarihi ve turistik zenginlikleri, sınai ve ticari potansiyeli ile her geçen gün büyümesi ve gelişmesi beklenen Akşehir’in imar planlarında yapılması istenen değişiklikleri, Belediye Meclisi gündemine gelen en hassas konular arasında yer alıyor. Akşehirliler; alınacak kararlarla olası haksız rant ve emsal yaratılmaması, tüm vatandaşlara eşit mesafede bir yönetim sergilenmesi konusunda Başkanlık makamı ve tüm üyelerden aynı hassas yaklaşımı bekliyor. Dolayısıyla, alınan bu karar üzerinde tartışmalar devam edeceğe benziyor.