Muharrem Yakın, “Nasreddin Hoca Türk Birliğinin Sembollerindendir” başlıklı açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

“Ünlü Türk bilgesi Nasreddin Hoca; Türk zeka ve dehasının en önemli isimlerinden biridir. Tarihi şahsiyetlerimiz, Türk birliğinin en önemli yapı taşlarındandır. Onun hangi iklim ya da coğrafyadan olduğu o kadar önemli değildir. Hoca Ahmet Yesevi, Kaşgarlı Mahmut, Fuzuli, Şeyh Şamil, Şeyh Edebali, Mimar Sinan, Yunus Emre, Gaspıralı İsmail ve daha yüzlercesi; farklı iklim ve coğrafyalarda yaşamış olsalar da aynı damarın kollarıdır. Nasreddin Hoca da bunlardan biridir.

Nasreddin Hoca ile ilgili spekülasyonların doğru olmadığına inanıyoruz. Artık herkesin kabul ettiği bir gerçek vardır: Nasreddin Hoca Sivrihisar’da doğmuş, Akşehir’de vefat etmiştir. Ne Sivrihisar’da doğmuş olması Akşehir’de vefat etmesine, ne de Akşehir’de vefat etmiş olması Sivrihisar’da doğmasına engel değildir. Bu konunun kaşınmasını, gereksiz bir gayret olarak değerlendiriyoruz.

Bunun dışında; Nasreddin Hoca’nın Akşehir’de de Sivrihisar’da da anılmasını, adına etkinlik düzenlenmesini; bir hata olarak değil bir zenginlik olarak değerlendiriyoruz.

Önerimiz şudur: Nasreddin Hoca Sivrihisar’da da Akşehir’de de ve hatta başka yerlerde de anılabilir. Önemli olan, onun ruhunu incitmeden ve onun torunlarına yaraşır bir tarzda bu etkinliğin yapılmasıdır. Bu işin dahası da vardır. Yapılan etkinlikler, Nasreddin Hocanın torunlarının kaynaşmasına zemin de oluşturmalıdır. Akşehir’de yapılan etkinliklere Sivrihisar Kaymakamı ile Belediye Başkanı, Sivrihisar’da yapılacak etkinliklere Akşehir Kaymakamı ile Belediye Başkanı davet edilmelidir. Göle çalınacak mayayı bilmem ama bu maya tutacaktır ve tutmalıdır. Bu mayanın adı, kardeşlik mayasıdır.

Bayrak şairi merhum Arif Nihat Asya yıllar önce son noktayı koymuş. Lütfen kimse, ama hiç kimse o son noktaya dokunmasın:

Bir beşik kalmış Sivrihisar’da, Akşehir’de bir mezar,

Sayesinde akraba olmuşlar Akşehir’le Sivrihisar.”