Geçmiş tutanak özetlerinin okunmasıyla başlayan toplantının gündemi; 2022 Yılı Hazırlık Bütçesi ve 2022 Yılı Performans Programı’nın görüşülmesine dair Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne ait tekliflerin yanı sıra Eylül ayı toplantısında ilgili komisyonlara havale edilen 2 ek madde ile birlikte 4 maddeden oluştu.

Ek gündem maddeleri doğrultusunda; Yeni Mahalle’de bulunan ve 1992 yılında okul alanı olarak tescil edilip kamulaştırma kararı alınan bir taşınmaz dahilindeki 590 m2 arsanın Belediye tarafından alınması ile Akşehir’de yapılacak binalarda otopark alanı ayrılmasına ilişkin teklifler görüşüldü.

Binalara otopark zorunluluğu

Bilindiği üzere, Otopark Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler sonrasında, binalarda her bir daire için bir araçlık otopark bulundurma ya da bedeli ödenmek suretiyle otoparkın 3 yıl içerisinde Belediye tarafından yapılarak ve tapu kaydına da işlenerek teslim edilmesi zorunluluğu getirildi. Bedelin belirlenmesinde ise binanın bulunduğu mahalle ve semte göre rayiç bedel üzerinden hesaplanma yapılacak. Bu durumda, belediyeler üzerine ek yük binmemesi açısından bedellerin mülk sahiplerinden olması gerektiği miktarda tahsil edilmesi gerekiyor. Ancak pratikte, alınacak bedellerin üzerine belediyelerin ilave bütçe ayırması gerekeceği değerlendiriliyor.

Mecliste gündeme gelen teklif çerçevesinde, rayiç bedele göre belirlenen Otopark Birim Ücreti’nin ne kadarlık bir bölümünün vatandaştan alınması gerektiğine dair komisyondan görüş alındı. Komisyondaki görüşmelerde yüzde 60 oranı da teklif edilmesine karşın, Belediyeye getireceği ilave maddi yükün en az seviyede tutulabilmesi açısından, gerek komisyonda gerekse mecliste yapılan oylamada, Akşehir’in yasanın belirttiği gruplamalar içerisinde 1. Grupta yer alacağı ve bedelin yüzde 100’ünün tahsiline karar verildi. Yeni Mahalle’de bulunan taşınmazın Belediye tarafından satın alınması da oy birliği ile kabul edildi.

2022 Yılı Performans Programı ve Hazırlık Bütçesi

5018 sayılı yasa gereği; kamu idarelerinin, ölçülebilir hedefler saptama, bu yönde stratejik planlar hazırlama ve yıllık hedeflerini performans göstergelerine dayandırma zorunluluğu bulunuyor. Bir mali yıl boyunca yürütülmesi gereken faaliyetlerin kaynak ihtiyacını, performans hedef ve göstergelerini içeren, idare bütçesinin ve idare faaliyet raporunun hazırlanmasına dayanak oluşturan program, Performans Programı olarak adlandırılıyor.

Meclis toplantısının ana gündem maddesi olan 2022 Yılı Hazırlık Bütçesi ve 2022 Yılı Performans Programı’nın görüşülmesi sırasında Belediye Başkanlığı tarafından meclis üyelerine aktarılan bilgiler şöyle:

*Emlak ve çevre temizlik vergileri ile ilan ve reklam gelirleri 17 milyon 902 bin TL, teşebbüs ve mülkiyet (kira) gelirleri 14 milyon 956 bin TL, alınan bağış ve diğer yardımlar 8 milyon 400 bin TL, İller Bankası’ndan ayrılacak pay 50 milyon 642 bin TL, sermaye gelirleri (taşınmaz satışı vb.) 18 milyon 407 bin TL ve diğer gelir ile toplam gelir yaklaşık 110 milyon TL.

*Personel gideri 18 milyon 256 bin TL, sosyal güvenlik destek primi 2 milyon 502 bin TL, mal ve hizmet alım giderleri 25 milyon 808 bin TL, mal ve hizmet alım giderleri taşeron işçiler 12 milyon 260 bin TL, İller Bankası faiz gideri 4 milyon TL, Emekli Sandığı ve diğer kurumlara yapılan yardımlar 4 milyon 369 bin TL, sermaye gideri (yol yapım, alım vb.) 35 milyon 485 bin TL ve yedek ödenek 7 milyon TL olmak üzere toplam gider yaklaşık 110 milyon TL.

2022 yılı yatırım giderinin bazı önemli alt kalemleri ise şöyle sıralandı:

Beton parke ve asfalt yapımı 10 milyon TL, araç alım gideri 5 milyon TL, şehrin girişlerine yapılması planlanan üst geçitler için 1 milyon 800 bin TL, sokak sağlıklaştırma ve tescilli yapıların restorasyonu için 10 milyon TL ile çok amaçlı salon ve spor tesisi yapımı için 6 milyon TL.

Vergi, Harç ve Ücret Tarifeleri ile Kira Bedellerinin yeniden belirlenmesi:

Vergi, Harç ve Ücret tarifelerinin belirlenen ve Meclis üyelerine sunulan yeni bedelleri uygulanırken, kira artışlarında ise TÜFE’nin 12 aylık ortalama oranını aşmayacak şekilde düzenlemeye gidilecek. Kiracıların kira ödeme dönemleri; genel olarak Haziran-Eylül, park işletmelerinde Temmuz-Ağustos ve arazilerde Eylül ayı şeklinde olacak.

Bazı Meclis üyelerinin, giderlere ilişkin sorularının yanıtlanması ile yapılması planlanan üst geçit ve tesislere dair görüşlerinin tartışılmasının ardından yapılan oylamada 2022 Yılı Bütçesi, İYİ Parti Grubu’nun ret oyu vermesi sonucu oy çokluğuyla kabul edildi.