Sigara içmiyorum. Zaten bu sözü eleştirmek için içmeme de gerek yok. Nedir o söz? Son günlerde her yerde dolaşan "Sigara Haramdır" sözü. Diyanet İşleri Başkanı'nın bir televizyon programında kullandığı söz. E haliyle herkes bunu tartışmaya açtı.

Diyanet İşleri Başkanı’na göre: "Dine zararı var, akla zararı var, mala zararı var, cana zararı var, nesle zararı var. Sigara uyuşturucu vazifesi yapıyor. Uyuşturucuya götüren yol sigarayla başlar. Kesinlikle sigarada uyuşturucu özelliği var." Bu yüzden sigara harammış. Başkanın önündeki sunucu ben olsaydım şu soruyu sorardım: Peki ya sigaradan alınan vergi?

Şimdi benim bu yazımı okuduktan sonra "Yav sen Diyanet İşleri Başkanı’ndan daha mı iyi biliyorsun" diyenler olacaksa şimdiden cevap vereyim; ben burada Kur'an'dan ayetler vereceğim, varsa yüreğin sen de bana haram olduğuna dair ayet getir. Hodri meydan!

Bakalım Kur'an'a… İlk olarak En'am suresi 145. ayetini daha sonra Nahl suresi 115. ayetini daha sonra da Maide suresi 3. ayetini okuyalım. Lütfen aşağıdaki ayetleri sırasıyla oku:

"De ki: "Bana vahyedilende, yiyen birisi için şunların dışında haram edilmiş bir madde bulamıyorum: Leş, akıtılmış kan, domuzun eti -ki pistir-, ALLAH'tan başkasına sapıkça adanmış yiyecekler." Zorda kalan bir kimse, istekli olmaz ve sınırı aşmazsa kuşkusuz senin Rabbin Bağışlayandır, Rahimdir." (En'am-145)

"Size yalnızca leş, kan, domuz eti ve ALLAH'tan başkası için adananları haram kılmıştır. Kim (bunları yemek) zorunda kalırsa, istekli olmamak ve sınırı aşmamak koşuluyla ALLAH Bağışlayandır, Rahimdir." (Nahl-115)

"Leş, kan, domuzun eti ve ALLAH'tan başkasına adananlar size haram kılındı. Canları çıkmadan kesmeniz hariç, boğulmuş, vurulmuş, düşmüş, boynuzlanmış ve canavar tarafından yenmiş hayvanlar, kutsallaştırılmış taşlar üzerinde boğazlanarak fal oklarıyla dağıtılanlar, evet bunlar kötüdür. Bugün size dininizi olgunlaştırdım, size nimetimi tamamladım ve size din olarak İslam'ı beğendim. Kim açlıktan dolayı zorda kalırsa, günaha istekle yönelmeden yerse ona günah yoktur. Çünkü ALLAH Bağışlayandır, Rahimdir." (Maide-3)

Okudun mu? Peygambere haramlar hakkında sorular soranlara yüce Allah yukarıdaki ayetleri okumasını istiyor. En son ayette sizin dininizi olgunlaştırdım ve tamamladım diyor. Ve diyor ki sadece şu 4 şey haram kılınmıştır:
1-Leş
2-Akıtılmış Kan
3-Domuzun Eti
4-Allah'tan Başkasına Adanmış Yiyecekler.

Eee nerede sigara? Nerede mezheplerin uydurduğu haramlar? Kur'an'ın neresinde haram edilmiş bunlar bana bir Allah'ın kulu getirsin. Getirsene kardeşim. Yukarıdaki ayetler gösteriyor ki yukarıda ismi anılan gıdalar dışında haram kılınmış başka bir yiyecek YOK!
Yine Kur'an'a dönelim. Nahl suresi 116. ayeti okuyalım: "Dillerinizin yalan yere nitelendirmesinden ötürü 'Bu helaldir, bu haramdır,' demeyin. Böylece ALLAH'a yalan yakıştırmış olursunuz. ALLAH'a yalan yakıştıranlar başarıya ulaşamazlar." (Nahl-116)

Okudun mu? Birilerini memnun etmek için dine haram koyamazsınız. Yüce Allah En'am suresi 119. Ayetinde ise şöyle buyurmuştur:

"Size ne oluyor ki, üzerinde ALLAH'ın ismi anılanlardan yemiyorsunuz? Halbuki zorunlu haller haricinde size yasaklananları detayıyla size açıklamış bulunuyor. Birçokları, bilgiye dayanmayan kişisel görüşleriyle halkı saptırıyor. Rabbin sınırı aşanları en iyi bilendir." (En'am-119)

Okudun mu? Özetleyecek olursak Kur'an tüm insanlığa gelmiş bir kitaptır. Yani evrenseldir. Yaşadığımız kültürde yenmesi hoş karşılanmayan bir yiyecek başka bir kültürde çok sevilebilir. Biz sırf o yiyeceği sevmiyoruz diye bunu haram edemeyiz.

Sigara konusunda da aynı görüş geçerli. Sigara içmeyi sevmeyebilirsin. Kokusundan hoşlanmayabilirsin. Sağlığa zararlı olduğunu da savunabilirsin. Ancak sigara içmeyi seven insanlara dönüp de "sigara haramdır" demek temelsiz bir iddiadır. Kur'an'a göre böyle bir söz söylenemez.

Bakın ben bu yazıda herhangi bir hüküm vermiyorum. Çünkü hüküm yalnızca Allah'a aittir ve Allah hükmüne kimseyi ortak koşmaz. Bu sebeple sigara içenler size son sözüm şudur: İnşallah sigarayı bırakırsınız. Ancak Kur'an'a göre SİGARA HARAM DEĞİL!