BAŞLAMADAN ÖNCE KISA BİR TEŞEKKÜR

Yaklaşık 5 yıl öncesine kadar Akşehir’de hem haber muhabirliği, hem de köşe yazarlığı yapıyordum. Akşehir’de yazım hayatına kırgın ayrılmış, yaptığım araştırmaları ve röportajları ülkemizin güzide köşesi Bodrum’da aylık çıkan bir dergide değerlendiriyordum. 5 yıl içinde Akşehir’de yapılan kültür hizmetleri, yayımlanan tarihi yazılar okudukça içimde tekrardan Akşehir’de yazma isteği uyandı. Akşehir’in köklü gazetesi Pervasız da, yaptığım araştırmalara ve bu araştırmalar neticesinde kaleme aldığım konuları, Akşehir’in kültürü yüksek insanlarına sunma fırsatı verdi. Akşehir’in köklü gazetesi Pervasız’a müteşekkirim. Aynı zamanda beni yüreklendiren Araştırmacı yazar ağabeyim Mehmet Koç beyefendiye sonsuz şükranlarımla. Bu süreçte Akşehir ve köylerinin kısa tarihleri, çeşitli röportajlar ve bir de sizlerden derlediğim anıları yazmaya başladım. İlk olarak tarihsel süreçte Akşehir’i gezen seyyahların Akşehir üzerine kaleme aldıklarını sizlerle buluşturacağım. Bu tarihsel serüvene hepiniz hoş geldiniz.

Akşehir konumu gereği birçok seyyah tarafından da gezilmiştir. Bu seyyahlardan 36 tanesi de gezdiği ve gördüğü Akşehir’de notlar almış ve birçoğu da eserlerinde Akşehir’den bahsetmiştir. Bunlardan birisi de Fransız Bertrandon de la Broquiere’dır. Fransız seyyah Akşehir’e gelmeden önce Ilgın’a uğramış, Ilgın’a uğradıktan 3 gün sonra da Akşehir’e gelmiştir. 1433 yılında Akşehir’e gelen bu seyyah, 1804 yılında yayımlanan eseri “Deniz aşırı seyahat” adlı eserinde Akşehir’den şu şekilde bahsetmiştir:

“Ilgın şehrinden kaptanım olan kervan reisi ile ayrıldım. Kervandaki bütün yolcular burada yollarını ayırdılar. Reis ile birlikte kendi adamları ve beraber seyahat ettikleri karısıyla çocuklarından ikisi kaldı. Çok güzel şehirlerden geçerek Akşehir adında bir şehre kadar geldik ve güzel kasabalar gördük. Akşehir, güney tarafındaki yüksek bir dağın eteklerine yerleşmiş küçük bir şehirdir. Burası güzel bir düzlükte kurulmuş az nüfuslu bir yerdir. Burada gecelemek için kaldık. Burada da geceyi geçireceğim konuttan dışarı çıkmam yasaklandı; çünkü kasabanın insanları büyük ihtimalle beni öldürebilirdi. Buranın sakinleri çok kötü bir insandır” diye yazmıştır. Seyyahın amaçları arasında Türklerin politik durumlarını yerinde incelemek ve haçlı seferleri için zemin yoklamak vardır.

Kaynakça: Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi 2.cilt. sayfa 159, Sema Eyice Bertrandon de la Broquiere ve Seyahatnamesi (1432-1433) İslam Tetkikleri Enstitüsü Dergisi cilt 2.s.99