Sevgili Dostlar! Hepimizin malûmu 8 Haziran Cumartesi günü(yarın) 8.sınıf öğrencileri Seviye belirleme Sınavı(SBS)na girecekler. Elbette; bu sınavı başından beri ciddiye alıp hazırlık yapan öğrencilerimiz var. Öğrencilerimizin yanı sıra gerek aileler, gerekse öğrencilerimizi sınava hazırlayan okul ve dershane öğretmenleri de en az onlar kadar SBS’ye hazırlandı desek herhalde yanlış olmaz. Sınava girecek tüm öğrenci kardeşlerimize başarılar diliyorum. Sınav öncesi, öğrencilerimizin işine yarayacak bazı ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum:

 

ÖĞRENCİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?


“Sınavdan önceki gün çok ağır ve yorucu spor yapmayın.”
“Beslenmenizi alışık olduğunuz şekilde sürdürün.”

“Sınav sabahı güzel bir kahvaltı yapın.”
“Sınav günü dinamik olabilmeniz için uykunuza dikkat edin. Yatma ve kalkma saatlerinizin değişmemesine özen gösterin.”
“Olumsuz düşüncelerden uzak durun. Sınavın olumlu geçeceğini hayal edin.”
“SBS giriş belgenizi okulunuzdan almayı unutmayın.”
“Sınava gireceğiniz okulu mutlaka önceden gidip görün. Hatta sıranıza oturup; sembolik olarak birkaç soru çözün”

 

SINAV ESNASINDA;

* Soruları tam olarak okuyup, sizden ne istediğini anlamadan çözmeye başlamayın.

   Soruyu anlamak, yarı yarıya çözmek demektir.
* Şıkları toptan kodlama yapmak yerine tek tek kodlama yapın.

* Kodlama yaparken dikkatli olun. Boş bıraktığınız sorularda hatalı kodlama yapmamak için soru numaralarıyla optikteki soru numaralarını kontrol ederek işaretleme yapın.

* Sınavda sürenizi iyi değerlendirin. Zamanı kontrol ederek kendinizi ayarlayın. Çevrenizde dikkatinizi dağıtan şeylerle ilgilenmeyin. Zamanınız kalırsa kontrollerinizi yapın ve kitapçık türünü işaretlemeyi unutmayın.
* Soruları okuduğunuzda, kolay ya da zor gibi peşin hükümde bulunmayın.
* Bir soru üzerinde takılarak boşa vakit harcamayın.
* Yapamadığınız soruların yanına, daha sonra dönmek üzere bir işaret koyun ve sonraki soruya geçin.
* Kesin emin olsanız bile tüm şıkları okumadan kesinlikle işaretleme yapmayın.

Sonuca değil, sınava odaklanmalısınız. Sınav sırasında sonucu düşünmek hem dikkatinizi dağıtacak, hem de kaygınızı artıracaktır. Sadece sınava ve o an çözdüğünüz soruya odaklanmaksa, sizi istediğiniz sonuca yaklaştıracaktır. Elinizdeki süre, sınavı bitirmek için yeterli değilse, nasıl olsa yetişmeyecek umutsuzluğu ile bırakıveririz kendimizi. Oysa hazırlandığımız bir sıralama sınavı ise, bir soru bile sonucu değiştirir. Onun için Türkçe ve matematik gibi puan değeri daha yüksek olan sorulara öncelik vermelisiniz.

 


ANNE BABA NELERE DİKKAT ETMELİ

Ailelerin bu konuda en çok yaptığı hatalardan biri ilaç kullanımıdır. Kesinlikle çocuğun sınav kaygısını gidermek için ilaca başvurulmamalıdır. Doktor tarafından tavsiye edilmediği sürece ilaç kullanımından uzak durunuz.

Anne baba ne kadar kaygılı olsa da bunu çocuğa yansıtmamalıdır. Tam tersine çocuğuyla konuşarak onu rahatlatmak için gayret göstermelidir. Mümkün olduğu kadar olumlu şeyler konuşmalı, sınav hakkında çok fazla konuşmaktan sakınmalıdır. Ayrıca sınavın sonucu kötü bile olsa bunun her şeyin sonu olmadığı özellikle çocuğa anlatılmalıdır. Çocuğun özgüvenini kazanması açısından ailenin ona moral verecek cümleler kurması önemlidir.

Sınavdan önce çocuğa zekâsını açar mantığıyla o güne kadar yemediği yiyecekler verilmemelidir. Çünkü bu durum sınav sırasında öğrencinin midesini bozarak daha kötü sonuçlar doğmasına neden olabilir. Sınav günü sadece güzel bir kahvaltı yapmasını sağlamanız yeterli olacaktır.

Sınavdan önceki gün ders çalışmak çocuğun kafasını karıştırıp panik olmasına neden olabilir. Bu yüzden bir gün önce ders çalışmak tavsiye edilmemekle birlikte bazı çocuklarda tam tersi olarak bu durum rahatlamaya da sebep olabilmektedir. Bu yüzden ders çalışmak eğer çocuğu rahatlatacaksa bu konuda onu serbest bırakabilirsiniz.

Sınavdan önce önemli olan diğer faktör ise çocuğun uyku düzeninin bozulmamasıdır. Bu durumun sınavdan bir hafta önce düzene konularak çocuğun uyku düzeninin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca sınavdan bir gün önce bedeni yorucu faaliyetlerden kaçınmak, yorulmamak da önemlidir.

Sınavda çocuğun kendini rahat hissettiği, sınav sırasında onu rahatsız etmeyecek kıyafetleri tercih etmesi gerekir. Sınav sırasında rahat olmak çok önemlidir. Bu yüzden terletmeyecek ya da çocuğu sıkmayacak kıyafetler tercih edilmelidir.

Sınava girmeden önce çocuğun tuvalet ihtiyacının mutlaka giderilmesi önemlidir. Evden çıkmadan ya da sınav salonunda mutlaka ihtiyacın giderilmesi gerekmektedir.