Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer verilen duyuruya göre; yayımlanan standarda göre açılacak cep telefonu yenileme merkezleri; ikinci el telefon ticaretinde önceki kullanıcı ile illiyet bağını sonlandıracak, sonrasında cihazların onarılması ve değiştirilmesi gereken bileşenlerini düzenleyecek ve bir sonraki kullanıcıya hazır hale getirecek. Bu işi yapacak merkezler aynı zamanda cihazların sorumluluğunu da üstlenecek. İşletmelerin telefonlara vereceği garanti süresi Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik’te belirtilen süre kadar olacak.

Beyaz Liste’de olmayan ürünler yenilenmeyecek

Standart çerçevesinde yenileme merkezlerine getirilen yükümlülüklerden bazıları şöyle:

*Yenileme Merkezi işyerinin tamamı aynı çatı altında olacak. Yenileme işlemi için dışarıdan hizmet alımı yapılmayacak.

*Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden cihazın klonlanmış, kayıp, çalıntı olup olmadığı kontrol edilecek. Ayrıca Mobil Cihaz Kayıt Sisteminde Beyaz Liste’de olup olmadığı e-Devlet üzerinden kontrol edilecek. IMEI numarası bu listede bulunmayan ikinci el cep telefonlarının yenileme işlemi yapılmayacak.

*Cihazın yenilenmesini engelleyen fonksiyon kaybı olup olmadığı tespit edilecek. Yazılım ile cihazın performans testleri yapılacak. Yenileme Merkezi veya yetkili alıcısı, ikinci el cep telefonunun değerlemesinin yapılmasını takiben müşterinin bu değerlemeyi kabul ettiğine ilişkin onayını alacak ve kabul edildiğinde ödemeyi yapacak.

*Cihaza ait müşteri beyanı ile kayıt altına alınan ek bilgiler karşılaştırılacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kayıtlarından yenileme işlemi yapılacak cep telefonlarının ses ve/veya veri haberleşmesinde kullanılıp kullanılmadığı kontrol edilecek. Yapılan işlem kayıt altına alınacak ve 5 yıl süreyle muhafaza edilmek üzere saklanacak.

*Yenileme Merkezine teslim edilen cep telefonlarının içerisinde bulunan verilere herhangi bir veri işleme yapılmadan yok edilebileceğine ve bir daha bu verilere ulaşılamayacağına dair kendisine teslim tarihinden önceki her türlü hukuki, idari ve cezai sorumluluğunun müşteriye ait olduğuna dair müşterinin beyanı veya taahhüdü alınacak. Beyanın bir örneğini müşteriye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcı ile verilecek.

*Yenileme Merkezi yenileme işlemini yaparken; onarım veya parça değişikliği gerekiyorsa yapılmasını, önceki kullanıcıya ait kişisel veriler dahil tüm bilgilerin geri getirilemez şekilde yok edilmesini, fabrika ayarlarına getirilmesini, performansının ve tüm fonksiyonlarının gerektiği gibi çalıştığının tespitini ve kontrollerini sağlayacak. Ana kartı değiştirildiği zaman bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı’na bildirilecek.

*Yenileme işlemi yapılan ikinci el cep telefonunun elektronik kimlik bilgileri değiştirilmeyecek. Yenilenen kullanılmış cep telefonunun sertifikalandırma işlemi yapılacak. Bu sertifika ve işlemleri gösteren liste yenilenmiş ürünle birlikte verilecek.

*Yenilenen ikinci el cep telefonu, tüketicilerin kolayca göreceği şekilde ambalajında, etiketinde, garanti belgesinde, IMEI numarasını içeren faturasında, reklam ve ilanlarında “Yenilenmiş Ürün” ibaresi ve iş yeri bilgilerine yer verilerek satışa sunulacak.