Toplantı çerçevesinde, Akşehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Emin Makascı ve OSB Müdürü Murat Balaman tarafından yapılan sunum, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Dünya Bankası Proje Dairesi yetkilileri tarafından ilgiyle izlendi.

Konuya ilişkin bilgi veren Ahmet Emin Makascı; “Fizibilite çalışması kapsamında farklı arıtma konfigürasyonları değerlendirilmiş olan Akşehir Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Artıma Tesisi projesinde uygulanması en uygun olan seçeneğin, iki kademeli olarak inşa edilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma sistemi olduğu belirlenmiştir. Tesise gelen atıksu; mekanik teçhizata zarar verebilecek katı maddelerden arıtılmak üzere öncelikle fiziksel ve kimyasal arıtma ünitelerinden, daha sonra da çözünmüş ve yüzer halde olan biyolojik kirleticileri arıtmak üzere biyolojik arıtma ünitelerinden geçirilecektir. Bu işlemler sonucunda oluşacak çamur dekantörde susuzlaştırıldıktan sonra bertaraf tesislerinde bertaraf edilmesi sağlanacaktır. Süreçte planlanan AAT; fiziksel, kimyasal ve uzun havalandırmalı Aktif Çamur Sistemi ünitelerinden oluşacaktır” dedi.

Mevcut bölgenin yüzde 100 doluluk oranına ulaşmasıyla arıtma tesisinin projelendirilmesine başlandığını ve yaklaşık 30 bin m2’lik kısmında proje hazırlandığını belirten Makascı; toplam yatırım maliyeti 38 milyon lira olan, günlük 5 bin m3 kapasiteli tesisin Dünya Bankası’ndan alınacak kredi ile gerçekleştirilmeye çalışılacağını kaydetti.