Seyran Mahallesi 33191 Sokak Sanayi Camii karşısında faaliyete geçen kooperatifin açılışına; Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, 3. Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi yönetim kurulu üyeleri, Oda Başkanları ve sanayi esnafı katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan kooperatif kurucu üyesi, iş insanı Ahmet Kayaalp, Akşehir Sanayisinin yetersiz geldiğini ifade ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Akşehir’de ilk sanayi sitesi Perşembe Pazarı yanında kurulmuştu. 1965 yılında 1. Sanayi Sitesi kurularak 1985 yılında da yeterli gelmeyince 2. Ek sanayi sitesi, 396 işyeri ile faaliyete geçmişti. Kapasite dolunca ve anayola uzak kalması sebebiyle üçüncüsü sanayi sitesinin yapılması ihtiyacı doğdu.

Akşehir Belediyesi’nin yer belirlemesi ve sanayi alanı ilanı etmesiyle birinci aşama geçilmiş oldu. Takip eden çalışmalar sonucunda bu bölgede 652 işyeri yapılması mümkün gözüküyor.  Arsaların kamulaştırılması ve imar çaplarının çıkması ile net projeler, üye taleplerine ve arsa büyüklüklerine göre 100-150m2 arasında gerçekleştirilecek. Bizler de bu işyerlerini 1. ve 2. Etap olarak yapmayı düşünüyoruz.

Üyelikleri açılıştan sonra kabul edeceğiz. Üyelik şartları; Akşehir’de ikamet etmek, sanayide imalatçı veya tamirci olmak şeklinde olup her üye, metrekare şartı olmadan yüz ile bin m2 arasında ortak olabilecek ve burada bir sınırlama olmayacak. Arsa bedelleri peşin ödenecek; örneğin 100 m2 için 100 bin TL, 200 m2 için 200 bin TL olacak ve her üye bir yıllık aidat için bin 500 TL ödeme yapacak. Projelerimiz kooperatif genel kurulunda değerlendirilip imalat şekillerine karar verilecek. Binaların projesi kooperatifimiz tarafınca çizdirilip ruhsatlandırılması Akşehir Belediyesi’nce yapılacak.

Yeni ek sanayi sitesi projesinde emeği geçen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Hasan Büyükdede, Konya Milletvekilimiz Orhan Erdem ve Akşehir Belediye Başkanımız Salih Akkaya’ya teşekkür ederim.”

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ise konuşmasında, şu değerlendirmede bulundu:

“Biz göreve geldiğimizde ve öncesinde de sanayimizin ana yola bir cephe oluşturması ve bağlanması ile ilgili talepleriniz vardı. Diğer bir talebiniz olan levhalamayı yaptık. Kirada olan esnaflarımızın, ihtiyaç olduğu konusunda talepleri vardı, imar planlarında böyle bir yer ayırdık. 392 bin m2’lik alanda yapılacak olan 18 uygulamasının ardından 200 bin m2 net alan kalacak. 107 ile 224 m2 arasında değişen büyüklüklerde 653 işyeri sığıyor. 300 ile bin m2 taleplerde de sorun olmayacak.

Tabi sektörlere ve taleplere göre kooperatifimiz proje geliştirecek ve projeleri Sanayi Bakanlığı onaylayacak. Biz de ona göre ruhsatlandırmış olacağız. Bir kişi bir tane dükkan hissesine başvuru yapabilecek. Sektör itibariyle ihtiyaca göre 500 m2’ye girilebilecek. Sizlerden gelecek taleplere göre kooperatifimiz şekillendirecek. 

Bakanlık alt yapı ve üst yapı kamulaştırma için destek veremiyormuş. Projenin yüzde 70’ine, 3 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli ve yüzde 3 faizli kredi kullandırabiliyorlar. Biz Belediye olarak neresindeydik; taslak planlama yaptık, Ankara nezdinde takibini de biz yapıyoruz. Kooperatif genel kurulunda karar alınacak, müracaat edilecek. Kamulaştırmayı sizlerin yapması zor olacak, bunu biz üstlenelim dedik. Kooperatifin alacağı karar ve müracaatıyla kamulaştımayı Belediye yapacak ve kamulaştırma bedeli Belediyeye aktarılacak. Sizler adına o kamulaştırmayı biz yapacağız.”

Konuşmaların ardından kooperatifin açılışı, edilen dualar eşliğinde gerçekleştirildi.