Geçtiğimiz günlerde Valiliklere gönderilen İçişleri Bakanlığı Ek Genelgesiyle; Koronavirüs vakalarında hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç olmak üzere hastalık belirtisi gösterenler ile temaslı oldukları kişilerin numunelerinin evlerinde alınacağı ve izolasyon süreçlerinin evlerinde izleneceği açıklanmıştı. Bakanlığın algoritmalarda yaptığı düzenlemeye göre; pnömoni yani zatürre vakalarında da sadece ağır hastalar hastaneye yatırılacak, hafif-orta vakalar ise evlerinde takip ve tedavi edilecek.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas/eklem ağrıları, karın ağrısı veya ishal, koku veya tat alma bozukluğu semptomlarına sahip olanlar; solunum sıkıntısı, nefes darlığı, oral alımda ve beslenmede zorluk da yaşamaları durumunda ağır pnömoni vakası olarak hastanede tedavi altına alınacak. Aksi halde hafif-orta pnömoni vakası olarak takip ve tedavileri evde yapılacak. Her iki grup için de Covid-19 algoritmalarına uyulurken, ağır vakalarda temaslı incelemesi başlatılacak.

Vaka temaslılarında; belirtileri gösteren hastalar değerlendirilerek sonuçlara göre hafif-orta ya da ağır olmak üzere protokol uygulanırken, belirti göstermeyen temaslılar 14 gün boyunca evde izolasyon ve takip altında tutulacak.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunda, Hastalarda Zatürre Oranının yer almaya başlaması ve Ek Genelge ile Koronavirüs vakalarında yalnızca ağır hastaların hastanede tedavi edileceğinin açıklanmasının ardından, vaka sayısının ülke genelinde arttığı ve hastanelerde Koronavirüs vakaları için kapasitelerin zorlanmaya başladığı gündeme gelmişti. Diğer taraftan, özellikle nişan-düğün merasimlerinde kalabalıkların bir araya geldiği ortamlarda maske ve mesafe kurallarının ihlal edildiği görülmüş, bunun üzerine ülke genelinde eş zamanlı denetlemeler yapılmış, hafta sonunda yapılacak düğünlerin tamamının da denetleneceği açıklanmıştı.

Günlük hayatta bulunulan her ortamda maske kullanımının ve fiziki mesafeye dikkat edilmesinin, bulaşı sayısının artmasına engel olacağı, yetkililer tarafından her fırsatta vurgulanıyor. Buna karşın, birçok yerleşim yerinde olduğu gibi Akşehir’de de bu iki tedbirin bazı vatandaşlar tarafından nedense önemsenmediği dikkat çekiyor.

Konya’nın, vaka sayısı artışında ilk sıralarda yer almaktan bir türlü kurtulamamasının en önemli nedenleri arasında, maskesiz dolaşılması ve fiziki mesafe kuralına uyulmaması nedeniyle virüsün bulaşmaya devam etmesi gösteriliyor.