“Günümüzde pek çoğumuz, yediğimiz besinler marketlerde yetişiyormuşçasına yaşıyoruz” diyen Uzman Diyetisyen Onat, açıklamasında; “Hazır tüketim artıyor, kolaya kaçılıyor ve beslenme tarzımız tamamen değişiyor. Halbuki, hayatımızın devamında beslenmemiz ne şekilde devam edecek ise her zaman bu şekilde bir örüntü oluşturup bunu sürekli hale getirmek daha çok önem kazanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Ezgi Yallagöz Onat’ın bilgilendirmesinden önemli başlıklar şöyle:

Peki, sürdürebilir beslenme nedir ve nasıl olmalıdır?

“Sürdürebilir beslenme; besleyici, güvenli, sağlıklı ve aynı zamanda düşük çevresel etkiye sahiptir. Ayrıca bu beslenme şekli kültürel olarak da kabul edilebilir, ulaşılabilir, adil, ekonomik olarak karşılanabilir, gıda güvencesine katkı sağlar ve şimdiki ve gelecek nesillere de örnek olacak bir yaşam biçimidir.

Çeşitli diyetler, her birinin içerik bakımından özelliğinin farklı olması, hem kültürümüz hem de sağlımız adına tehlike oluşturmaktadır. Çoğu kişi; uyguladıkları diyetlerin sağlıklı olup olmadığını veya her zaman tüm hayatları boyunca bu beslenme tarzı ile devam edip etmeyeceklerini düşünmeden uyguluyor. Bu tarz beslenmeler sağlığımıza ve metabolizmamıza zarar vermektedir.

Diyetin sürdürülebilir olmasına sağlık açısından bakıldığında; kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinde azalma, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında düzenli çalışma ve kadınlarda osteoproz riskinde azalma olduğu, yapılan çalışmalarla desteklenmiştir.”

Sürdürülebilir Beslenmenin temel ögeleri nelerdir?

“Sürdürebilir beslenme, şu 3 temel öğeyi kendi içinde barındırır;

1.İhtiyacın kadar tüket,

2.İsrafı azalt,

3.Hayvansal kaynaklı besin tüketimine dikkat et ve mümkün oldukça bitkisel besinler ile ikame et.

Beslenmenizi, ne amaçla olursa olsun kısıtlı besin, az besin olarak değiştirmekten ziyade her zaman ne şekilde devam edeceğini düşünerek bir yaşam tarzı olarak düzenleyin. Emin olun sağlığınız, bu şekilde hiçbir zaman kötü etkilenmeyecektir.

Sağlıklı günler dilerim.”