Varis oluşumu ve tedavisi üzerine bilgi aktarımında bulunulan “Varisleriniz Bacaklarınıza ve Hayatınıza Yük Olmasın” başlıklı açıklama şöyle:

“Varis, kanın kalbe geri dönüşünü sağlayan bacak toplardamarların içerisinde kanın göllenmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Bacak varisleri toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. (erkeklerde yüzde 40-45, kadınlarda yüzde 50-55 dolaylarındadır) Bununla birlikte çevresel faktörler, cinsiyet-hormonal etkiler, sosyal yaşam ve mesleki yaşam da varis oluşumu ve ilerlemesinde önemlidir.

Bacak varisleri herkeste görülebileceği gibi; ailesinde varis olanlarda, kadınlarda (gebelikte ve 2 veya daha fazla doğum yapmış olanlarda), obez insanlarda (karın içi basıncını artıran faktörler), işi gereği uzun süre ayakta kalanlarda (aşçı, öğretmen, polis, cerrah gibi) ve ileri yaşlarda olanlarda daha sık görülebilmektedir.

Varis Şikayetleri Nelerdir?

Ağrı, en sık rastlanan yakınmadır. Genelde diz altını etkileyen ağrı oluşturur. Ağrı bir noktada olmayıp tüm bacağı etkiler. Bacak kaslarını çalıştıran egzersizlerle ve varis çorabı ile ağrı azalır. Özellikle ayak bileği bölgesinde genel bir şişlik oluşur. Uzun süre ayakta kalındığında normal insanlardan daha fazla yorgunluk olur.

Yanma ya da sıcaklık hissi, özellikle ayak tabanında ve diz altında belirgindir. Sıcak havalarda damarlar daha genişlediğinden yazın yanma hissi daha fazladır. Kış aylarında olduğu gibi ayakları soğuk suya tutmak da şikayetleri azaltır.

Kramp özellikle geceleri yatınca görülür. Uyuşma ise özellikle ayak parmaklarında olur. Kaşıntı, varis olan bölgelerde görülür.

Varisler büyük ve çok kıvrıntılı olduğunda kan devinimi bozulabilir ve bölgesel pıhtılaşma olabilir. Varis pıhtılaştığı zaman o bölgede daha önce yumuşak olan damar sertleşir, deri üzerinde kızarma olabilir. Çok ağrılı ve hassastır.

Varis çok ilerlerse ayak bileğinin hemen üstünde iç kısmında renk değişiklikleri, deride incelme, kılların dökülmesine neden olabilir. Bundan sonra daha da ilerlerse ayak yarası oluşturabilir. Bu yaralar genellikle çok uzun süre ve tedavi ile iyileşmez, ancak varisin tedavi edilmesi ile günbegün iyileşir.

Tanı ve Tedavi: Ameliyatsız Çözümler

Son 15-20 yıl içerisinde Doppler ultrasonografinin yaygınlaşmasına bağlı tanı yöntemlerinin kolaylaşmış ve tedavisinde ameliyatsız yöntemler (damar içi lazer, radyofrekans, yapıştırıcı, köpük tedavi uygulamaları) gelişmiştir.

Ameliyatsız varis tedavisinde en sık lazer ve radyofrekans tedavileri kullanılmaktadır. Skleroterapi yani köpük tedavisi ise daha çok yardımcı yöntem olarak devreye alınmaktadır. Yapışkan ya da zamk tedavisi, yapıştırıcı tedavi olarak anılmaktadır.

Günümüzde modern tedavi yöntemlerini kullanarak 1 saat gibi kısa bir sürede varislerden kurtulmak mümkündür. Tüm modern varis tedavi yöntemleri, Akşehir PARKHAYAT Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’nde başarıyla uygulanmaktadır.”