Önceki gün yapılan Bilim Kurulu Toplantısı’ndan sonra basın mensuplarıyla bir araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka ve hasta sayılarına dair açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

“Dünya nüfusunun bu denli hareketli olduğu bu çağda, yaşanan bir salgında endişe verici olan tespit edilen vakalar değildir. Endişe verici olan vaka tespit edilmemesidir.

Her vaka hasta değil, çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. Bunların sağlık açısından önemi bulaştırıcı yani taşıcı olmalarıdır. Eğer tespit ile izole edilmezlerse salgının büyümesine yol açarlar. Gerekli destekle izole edildiğinde bu kişilerin testi ortalama 1 hafta sonra zaten negatif çıkmaktadır.

O halde durumun özeti şudur: test sonucu pozitif çıkanların her biri bir vakadır. Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen taşıyıcılardır. Kalan kısmı ise hastalık bulgusu olup tedavi altına alınan hastalardır. Bir kısmını evde önemli bir kısmını da hastanede takip ve tedavi ediyoruz. Hastanede tedavi altına aldıklarımızı ayrıca yatan hasta olarak raporluyoruz.”

Bakan Koca’nın, testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenleri vaka, belirti gösterenleri hasta olarak tanımlamasına özellikle Türk Tabipleri Birliği (TTB) tepki göstermiş; “Tıp biliminde vaka ile hasta aynı şeyi ifade eder” açıklamasında bulunmuştu.

Sağlık Bakanı, tepkiler sonrasında sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda; “Bilelim ki salgınla mücadele sürecinde devletimiz, HALKININ SAĞLIĞI KADAR, ULUSAL ÇIKARLARINI DA korumaktadır. Çünkü salgın hayatın bütün alanlarını etkilemektedir. Mesuliyeti olmayan bazı kişilerin tenkitleri, fotoğrafın bir noktasına mercekle bakıp, leke aramaktan farksızdır” ifadelerine yer verdi.

Bakan Koca, eleştiri sahiplerini “mesuliyeti olmayan kişiler” olarak tanımlarken, sağlık alanının en önemli bileşeni doktorların meslek kuruluşu olan Türk Tabipleri Birliği ise; “Semptomlu ya da semptomsuz her vaka Covid-19 hastasıdır. Salgını ancak toplumla, sağlık çalışanları ile tabip odaları ile TTB ile bilim insanları ile hep birlikte mücadele ederek kontrol altına alabilirsiniz” açıklamasında bulundu.