Açıklama kapsamında yapılan bilgilendirmede, şu ifadelere yer verildi:

“Dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların sayısı ülkemizde de her geçen gün hızla artmaktadır ve bu hastalıklar ölümlerin de başlıca nedenlerindendir. Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici yaklaşımların geliştirilmesi gereklidir.

Toplumdaki bireylerin aşırı tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır. Bu nedenlerle halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde multidisipliner bir yaklaşım ile toplumumuzda tuz tüketimin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı’ oluşturulmuştur. Program, ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de yürütülmektedir.

Aşırı tuz tüketimi, değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Tuz, kan basıncını artırmada önemli bir etken olup 10 erişkinin 3’ünde hipertansiyona yol açmaktadır. Hipertansiyon kontrol altına alındığında, inme ve kalp yetersizliğinin görülme oranı yarıya inmektedir.

Aşırı tuz tüketiminin, günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.

Tuz denildiğinde aklımıza sofralarda kullandığımız tuz geliyor. Ancak yediğimiz tüm gıdalarda tuz bulunuyor. Günlük tükettiğimiz gıdalarla birlikte vücuda aldığımız sodyum miktarı gereğinden fazla olabiliyor. Türkiye’de günlük tuz alımının diğer ülkelere göre daha fazla olduğu belirlenmiştir; bu nedenle de Türk toplumunun kan basıncı değerleri diğer ülke vatandaşlarının kan basıncı değerlerine kıyasla daha yüksek çıkmaktadır. Yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarı yaklaşık 5 gram iken, ülkemizdeki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 18 gram civarındadır. Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük sodyum miktarı 1 çay kaşığıdır.

Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları Nelerdir?

*Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih ediniz. Taze sebze ve meyve tüketimini arttırınız.

*Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçiniz. Sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımını yüzde 15 oranında azaltılabileceğinizi unutmayınız.

*Tercihinizi tuz yerine baharat, maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, limon, fesleğen gibi aroma sağlayıcılardan yana kullanınız.

*Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları vb. yiyeceklerin tuz içeriği yüksektir. Bu besinlerden uzak durunuz ya da bu besinleri çok nadir tüketiniz.

Sağlığınız İçin Az Fakat İyotlu Tuz Tüketin!

İyotlu tuz; zeka geriliğini ve beyin hasarını önler, okul başarısını arttırır. Serin, kuru ve ışıksız ortamda ve koyu renkli cam kaplarda saklayınız. İyot kaybını önlemek için tuzu, yemeklerinizi pişirdikten sonra ekleyiniz.”