Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde paylaşılan açıklamada; koronavirüs Türkiye sınırlarına girmeden önce Bakanlığın, aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarını koordine etmeye başladığı ve oluşturulan TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu kapsamında çalışmaların, 8’i aşı, 9’u ilaç olmak üzere 17 proje üzerinde yoğunlaştığı bilgisine yer verildi. 

VLP aşılarının oldukça yenilikçi olduğunu ifade eden Bakan Mustafa Varank; “Bu aşılar protein tabanlı. Bu nedenle de etkileri oldukça yüksek. Mayda ve İhsan Gürsel hocalarımızın çalışması, dünyada VLP aşıları arasında klinik aşamaya geçen 4’üncü aşı adayı oldu. Böylece Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı listesine girmeyi başardı. Faz aşamalarını başarıyla tamamlarsa 50 milyon dozluk kapasiteye sahip üretim tesisi hazır” dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesi’nden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesiyle geliştirilmeye başlanan aşı adayı, virüsün enfeksiyon yapmayan bir şeklini taklit etme prensibine dayanıyor. VLP tipi aşılarda, geliştirilen virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak bir şekilde taklit ediyor. Bu parçacıklar bağışıklık tepkisi uyandırırken hastalığa da neden olmuyor.

TÜBİTAK COVID19 Türkiye Platformu, 27 Mart’ta aşı çalışmalarından ilki Faz-1 insan denemelerine başlanan aşı adayının başka bir özelliği ise diğer VLP aşılarından farkı olarak bu platformda virüsün 4 yapısal proteini de aşı antijeni olarak kullanılıyor olması. Bu yönüyle de dünyada klinik faza giren bir aşı adayı bulunmuyor.