Market ve süpermarketlerin müşteri gereksinimlerini olabildiğince telefon ve internet üzerinden karşılamaları, içeride kalabalığın oluşmasını engellemek amacıyla da giriş kapısına şerit ya da plastik duba gibi bir blokaj materyali konulması istenen güncellemede öne çıkan başlıklar şöyle:

*Market sorumlusu, Covid-19 konusunda yeterli bilgiye sahip olmalı, çalışanlar kıyafetlerini günlük olarak değiştirmeli.

*Girişlerde el antiseptiği bulundurulmalı, içeriye; çalışanlar ve müşteriler dahil en az 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde müşteri alınmalı.

*Ürünlerden uygun olanlar, önceden farklı miktarlarda paketlenmiş olarak satışa sunulmalı, paketli olmayan ürünler için tek kullanımlık eldiven bulundurularak müşterilerin ürünlere dokunmamaları sağlanmalı.

*Giriş ve çıkışlarda pedallı ve kapaklı çöp kutuları bulundurulmalı.

*Kasa önünde ödeme sırası bekleyen müşteriler için zemin, sosyal mesafeye uygun olarak işaretlenmeli.

Müşterilerle 1 metreden yakın temas ve 15 dakikadan uzun hizmet süresinin söz konusu olduğu berber, kuaför ve güzellik salonlarında alınması gereken önlemler konusunda öne çıkan başlıklar ise şöyle:

*Müşteriler randevu sistemi ile kabul edilmeli, olabildiğince az sayıda personel ile hizmet verilmeli ve müşteri ile müşteriye hizmet veren personel kayıt altına alınmalı.

*İş yerinde hizmet verilecek koltuk/ birim sayısı, kişiler arası sosyal mesafeyi koruyacak şekilde (örneğin koltuk sayıları azaltılmalı, birer koltuk atlanarak müşteri oturtulmalı) düzenlenmeli.

*Girişte el antiseptiği, içeride tek kullanımlık havlu bulundurulmalı, su ve sabuna erişim kolay olmalı.

*Damlacık yoluyla bulaşmayı artırdığı için iş yerinde müşteriler ve çalışanlar mümkünse konuşmamalı, yüksek sesle konuşmaktan kaçınmalı.

*Müşteriye içecek servisi yapılmamalı, ortak kullanım amaçlı gazete, dergi vb. bulundurulmamalı.

*Her müşteri için tek kullanımlık malzeme kullanılmalı, tek kullanımlık malzeme sağlanamadığı durumlarda her kullanım sonrasında tekstil malzemeleri en az 60 derece sıcaklıkta yıkanmalı. Kullanılan aletlerin üzerinde kan veya sekresyon yoksa yüzde 70’lik alkol ile silinmeli, varsa; ön temizlik yapıldıktan ve kuruduktan sonra yüzde 70’lik alkol ile dezenfekte edilmeli. Manikür, pedikür, epilasyon gibi işlemlerde kullanılan aletlerin kişiye özel olması sağlanmalı.

*Çalışanlar maske kullanmalı, maske nemlendikçe, kirlendikçe değiştirilmeli.

*Klima ve vantilatörler çalıştırılmamalı, salon ve odalar pencereler açılarak düzenli bir şekilde sık sık havalandırılmalı.