İmza töreninde yaptığı konuşmada, 2019'da oluşturulan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu'nun “Uyuşturucu, Tütün ve Davranışsal Bağımlılıklar ile Mücadele Eylem Planları” kapsamında faaliyetler yürüttüğünü hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; Ocak ayından itibaren Yeşilay ile geliştirmeye başladıkları işbirliğini, protokolle daha kapsamlı ve daha güçlü temellere oturtacaklarını söyledi. 

Film yapım desteklerinde bağımlılıkla mücadeleye yönelik projelere öncelik verdiklerini belirten Ersoy; Yeşilay'ın Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması'na da destek sağladıklarını ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün uyuşturucunun zararlarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla sahnelediği “Yarınlara Geç Kalmadan” adlı eserin 22 binden fazla tiyatro izleyicisine ulaştığını kaydetti. 

Çocukların ve gençlerin, olumsuz örneklerin etkisine maruz kaldığı dijital oyunlarla ilgili titiz bir değerlendirme süreci yürüttüklerini dile getiren Bakan Ersoy; 2018'den bugüne toplam 318 oyunun sınıflandırıldığını ve tescil edilen dijital oyunların kategorileri ile yaş sınıflamasının filmsiniflandirma.ktb.gov.tr web sitesinde yayımlandığını aktardı. 

Sağlıklı yaşam ve bağımlılıkla mücadele alanında tüm bakanlıklarla iş birliği yapmayı hedeflediklerini dile getiren Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk de konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Özellikle gençleri bağımlılıklardan uzak tutmak, onlara iyi ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmak için kültür ve sanat faaliyetleri büyük önem taşıyor. Gençlerimize ve çocuklarımıza ulaşmak için sanatın her alanını kullanalım istiyoruz. Özellikle Uluslararası Karikatür Yarışmasıyla bağımlılık alanında eser üretmeye ve bu eserleri de insanımıza sunmaya çalışıyoruz. Okullarda, Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yarışması'yla da küçük yaşlardan itibaren iyi ve sağlıklı yaşam bilinci kazandırmayı hedefliyoruz.”

Sinema, tiyatro ve kütüphanelerde bağımlılıklarla mücadele 

Bakanlık ve Yeşilay; imzalanan protokol kapsamında, Türkiye'nin tüm illerinde bağımlılıklarla mücadele amacıyla projeler geliştirilmesi, zenginleştirilmesi ve yaygınlaştırılması yönünde ortak faaliyetler yürütecek. Ayrıca, Devlet Tiyatroları’nda çocuklarla ilgili alanlarda “Yeşilay ve Sağlıklı Yaşam Köşesi” kurulacak, “Mavi Kırlangıç” çocuk dergisi ile Uluslararası Karikatür ve Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yarışması’nda dereceye giren eserler, tiyatroların fuaye alanlarında sergilenecek.

Sinema salonlarında film gösterimleri öncesinde Yeşilay tarafından hazırlanan kamu spotlarının yayınlanması, film festivallerinde Yeşilay'a yer verilmesi, sanatsal etkinlikler öncesinde tanıtıcı materyallerin Yeşilay tarafından yayınlanması ve bilgilendirici faaliyetler yürütülmesi de protokolün amaçları arasında yer alıyor.