Sağlık Bakanlığı tarafından her gün kamuoyu ile paylaşılan verilere göre; yeni vaka sayısı günlük bin 500’ün üzerinde seyrederken, günlük yeni hasta sayısı ile iyileşen hasta sayısı arasındaki makasın giderek açılma eğilimi korkutuyor. Eylül ayı itibariyle ilk 21 gün içerisinde, yeni hasta sayısına her gün bin 500’den fazla vaka eklenmesine karşın, iyileşen hasta sayısı bu sayıyı yakalayamıyor.

İki veri arasındaki fark bazı günler 200 civarında gerçekleşirken, genellikle 350-400 aralığında olduğu, bazı günlerde ise 500 hatta 700 rakamını dahi aştığı görülüyor. Diğer taraftan, iyileşen hasta sayısının her gün düzenli şekilde artış göstermesi durumunda bile yeni vaka sayısının azalmaması, vatandaşların tedbirlere gereken önemi vermediğinin net bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Kaldı ki; ülke genelinde toplam mevcut hasta sayımızın, can kayıpları yerine olumlu sonuçlanan tedaviler sayesinde en aza inmesi mümkün olsa dahi, salgının kontrol altına alınabilmesinin en doğru ve gerçekçi koşulunun, yeni vaka sayısının kontrol altında tutulması olduğu biliniyor. Bu sonuca ulaşabilmenin en etkin kuralının ise hayatın her alanında maske kullanarak korunmak, sosyal ilişkilerde mesafeyi korumak ve böylece virüs bulaşmasını engellerken başkasına virüs bulaştırma ihtimalini de bertaraf etmek olduğunun altı ısrarla çiziliyor.

Sudan sebeplerle maske ve mesafe kuralına uyulmamasının çok acı sonuçlar doğurduğunun bir an önce farkına varılmaması durumunda; acı ve ızdırap dolu bir hastalık sürecinin sonunda kaybedilecek canlarla ucunda ödülü olmayan bir rekora koşulmasından endişe ediliyor.