Her yıl Eylül ayının üçüncü Cumartesi günü, Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü olarak kutlanıyor. Bağışçılar, ülkemizde ve dünyada periferik kök hücre veya kemik iliği nakli bekleyen hastalar için büyük umut oluyor. Muayene, tıbbi işlemler ya da diğer bağış ile ilgili harcamalar konusunda bağışçıdan hiçbir ücret talep edilmediği gibi bağışçının sosyal güvenliği de kesinlikle kullanılmıyor.

18-50 yaş aralığında sağlıklı her kişi kök hücre bağışçısı adayı olmak için başvuru yapabiliyor. Alınan 3 tüp kan örneği, Türk Kızılayı tarafından HIV, Hepatit ve Sifiliz gibi enfeksiyon hastalıkları açısından test ediliyor. Eğer enfeksiyöz hastalıklar açısından test sonucu negatif ise kan örneği, bağışçının HLA (insan lökosit antijeni) doku tipinin belirlenmesi için TÜRKÖK Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na gönderiliyor ve test sonuçları Kemik İliği Bankası’na aktarılıyor.

Kemik İliği nasıl alınıyor?

Toplama işlemi ameliyathane koşullarında, genel anestezi altında uyutularak yapılıyor. Özel iğneler kullanılarak kemik içine girilip ilik enjektörlere çekiliyor. Belirli miktarda alınan ana-kök hücreler özel torbalarda, filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına damar yoluyla veriliyor.

Ana-kök hücrelerin çok çok az bir kısmı alındığından, verici-donör için yapılan işlemin hiçbir sakıncası olmadığı gibi nakil işleminden sonraki 3 hafta içerisinde, vücutta sağlam ana-kök hücrelerden kan hücrelerinin yapımı hızlı bir şekilde başlıyor.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye, turkok.saglik.gov.tr sitesinden ulaşılabiliyor.