Menenjitin, dünya genelinde çocuklardaki en sık ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirten Uzm. Dr. Maksudoğlu’nun açıklaması şöyle:

“Süt çocuğu ve daha sonraki çocukluk dönemlerinde bakteriyel menenjitin en sık etkenleri; pnömokok, h.influenza tip b ve meningokok’tur. Ulusal aşı takvimine göre çocuklarımız pnömokok ve h. influenzaya karşı aşılanarak bağışıklık kazanmaktadır ancak meningokok aile isteğiyle ve ücretli bir şekilde çocuklara uygulanmaktadır.

Meningokok enfeksiyonlarının (özellikle menenjite veya meningokoksemiye neden olarak) gerek ölüm oranlarının yüksekliği gerekse hastalık sonrası sekel (işitme kaybı, görme kaybı vb.) riskinden dolayı meningokoka karşı aşı yoluyla bağışıklanma önem kazanmaktadır. Özellikle 0-5 yaş arası çocuklar risk altındadır.

Meningokok aşı tavsiyeleri

İki doz aşı önerilmektedir. Ülkemiz şartlarında meningokok enfeksiyonu en çok 2 yaş altında görüldüğü için bu aşılamanın 2 yaş altında tamamlaması önerilmektedir (örneğin 9. ve 13. aylar). Bazı kolejler, öğrencilerine kampüse gitmeden önce aşı olmalarını istemektedir. Ayrıca, yurtlarda yaşayan yetkililerin de meningokok aşısı olmaları önerilmektedir.

Menenjit aşıları konusunda, hem piyasada farklı aşıların olması, hem de farklı sebeplerle aşı yapılıyor olması nedeniyle farklı toplumlarda farklı aşılar kullanılıyor. Ülkemizde 4'lü konjuge memnjit aşısı (A-C W-135 Y), yaygın olarak kullanılıyor (Menectra ve Nimenrix).

*Menectra 2 doz (9. aydan itibaren) uygulanıyor.

*Nimenrix ise tek doz ve 12 aydan itibaren uygulanıyor.

Nimenrix’in henüz FDA onayı yok. Yapılan karşılaştırma çalışmalarında, tek doz olmasına rağmen, Nimenrix’in Menectra’dan daha etkili olduğu görülmüştür.

Diğer taraftan Menveo denilen bir aşı var. Bu aşı da 4'lü menenjit aşısı, 2. aydan itibaren (2-4-6 şeklinde) 3 doz şeklinde yapılıyor.

Meningokok aşısı olası yan etkiler

Meningokok aşıları çoğunlukla güvenlidir. Hafif yan etkileri ise enjeksiyon yerinde ağrı ve kızarıklık, baş ağrısı, yorgunluk ve ağrı olarak sıralanabilir.

Nadir fakat şiddetli yan etkilerden biri ise, kişinin kendi bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar vermesi sonucu kas güçsüzlüğü ile seyreden bir bozukluk olan Guillain-Barré sendromu’dur.”