Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan Tuz Azaltma Programı çerçevesinde “daha az ama iyotlu tuz” kullanımı için çalışmalar yapıldığı hatırlatılan eğitimde, katılımcılarla paylaşılan bilgiler özetle şöyle:

“Yapılan çalışmalarda fazla tuz tüketiminin sağlığımıza zarar verebileceği, kalp krizi ve felç gibi nedenlerle ölümlere yol açabileceği kanıtlanmıştır. Bu nedenle tuzun azaltılması, dünya çapında halk sağlığını iyileştirecek, uygun maliyetli bir strateji olarak kabul edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü; günlük kişi başı tuz tüketiminin 5 gramın altında olmasını önermekte ve bu miktar bir tatlı kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar, gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır.

Kökeni ve adı ne olursa olsun (deniz, kaya vs.) sofra tuzu sodyum klorürdür ve fazlası kalp hastalıkları riskini artırır. Yapılan çalışmalar; diyetle alınan tuzun 10 gramdan 5 grama düşürülmesiyle kalp ve damar hastalıkları riskinin yüzde 17 oranında azalabileceğini göstermektedir.

Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, aslında yiyeceklerimizin daha lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu vardır. Bu bağlamda; 2022 yılı Tuza Dikkat Haftası vesilesiyle daha az tuz kullanmaya yardımcı olacak basit ipuçları şöyle sıralanmaktadır:

*Yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu, soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet artırıcıları kullanmak.

*Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulamak.

*Yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmek.

*Yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmak.”