Uzman Doktor Onat, eve kapandığımız şu günlerde artış gözlemlenen cilt hastalıklarını şöyle sıralıyor:

“El egzeması

Normalde günde ortalama 5-6 kez el yıkarken, koronavirüs salgınıyla beraber en az 15-20 kez, hatta daha fazla ve uzun sürelerde yıkıyoruz ellerimizi. Dezenfektan, su ve sabunun yarattığı tahribat nedeniyle cilt daha fazla tahriş oluyor, ciltte çatlaklar ve kızarıklıklar gelişiyor.

Allerjik kontakt dermatit

Maskelere bağlı yüzde ya da maskenin lastiğine bağlı kulak arkasında kızarıklık ve kaşıntıya neden olabiliyor. Bu, en sık; maskenin metaline ya da içerdiği maddeye (formaldehit) bağlı, kumaş maskelerde ise maskeyi yıkarken kullanılan deterjan ya da boyalara bağlı olarak gelişebiliyor.

Seboreik egzema

Soğuk hava, nem kaybı, maske kullanımındaki artış, rüzgar, sıcak suyla yapılan uzun süreli banyolar; yüz bölgemizde yağlı ciltlerde kızarıklık, kaşıntı ve pullanmaya neden oluyor.

Atopik egzama

Atopik egzama stresin yanı sıra sabunlar, deterjanlar ve cilde uygulanan kolonya ve antiseptik kullanımı  gibi kimyasal maddelerle tetiklenebiliyor. Vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilen atopik egzamada kaşıntı nedeniyle ciltte yaralar oluşabiliyor.

Rozasea (Gül hastalığı)

Gerek stres, gerekse maske kullanımındaki artış, henüz ısınmayan soğuk havalar ve kuru ortamlar nedeniyle burun, yanaklar ve çenede kızarıklık veya sivilce benzeri küçük kırmızı kabarıklıklar da gelişebiliyor.

Akne

En sık karşılaşılan deri problemlerinden biri de uzun süre maske takımına bağlı nem ve havasız ortamdan kaynaklanan ve maskenin temas ettiği yerlerde görülen sivilce (akne) artışı.”