Karara göre; 14 Nisan 2021 Çarşamba günü (bugün) saat 19:00’dan itibaren iki haftalık kısmi kapanmaya yönelik olarak uygulanacak olan kısıtlama ve tedbirler şöyle sıralanıyor:

*Sokağa çıkma kısıtlaması: Hafta içi 19:00-05:00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 19:00’da başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05:00’de tamamlanacak şekilde uygulanacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde; üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla kısıtlamaya yönelik tanınan muafiyetler, muafiyet nedenine ve buna bağlı olarak zaman ve güzergah ile sınırlı olacak. Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet ise sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsayacak.

Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, manav, kasaplar ve kuruyemişçiler, 10:00-17:00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecekler. Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak.

Vatandaşlar (65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altında bulunanlar hariç) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlar hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler ile fırınlara gidip gelebilecekler. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları, evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecekler.

Ramazan ayı süresince iftar saati ve hemen öncesinde oluşabilecek pide kuyrukları ve yoğunluğun oluşturacağı riskin önlenmesi amacıyla fırınlardaki özel sipariş üretimi de dahil pide ve ekmek üretimi iftardan 1 saat önce sonlandırılacak ve iftar saatine kadar sadece satış yapılabilecek. İftardan sonra üretim, satış ve diğer hazırlık işlemlerine devam edilebilecek. Fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek, ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında satış kesinlikle yapılmayacak.

Sokağa çıkma kısıtlamasındaki sürelere uymak için tüm işyerlerinde (istisna getirilenler hariç) çalışma saatleri hafta içi 07:00-18:00 olacak, zincir marketler ise saat 10:00’da açılabilecek.

*65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altı: Hafta içi günlerde; 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10:00-14:00, 18 yaş altı gençler ve çocuklar ise 14:00-18:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler, hafta içi/hafta sonu ayrımı olmaksızın şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmalarına izin verilmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca yüz yüze eğitimin devamına karar verilen sınıf seviyeleri ile destekleme ve yetiştirme kursları/takviye kurslarında eğitim gören 18 yaş altı gençler, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla toplu ulaşım araçlarından yararlanabilecek.

Şehir içi toplu ulaşım araçlarında oturma kapasitesi, yüzde 50 ile sınırlandırılacak.

*Şehirlerarası seyahat: Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda) zorunlu haller dışında vatandaşların toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirlerarası seyahatlerine izin verilmeyecek.

Herhangi bir zorunlu hali bulunmayan kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerdeki şehirlerarası seyahatler, ancak toplu ulaşım araçlarını (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) kullanmak suretiyle mümkün olacak. Bilet, rezervasyon kodu vb. ibraz eden bu kişiler ile toplu ulaşım araçlarının görevlileri, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

Zorunlu hali bulunan vatandaşlar, toplu ulaşım araçlarıyla veya Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla (e-Başvuru, Alo 199, Kaymakamlıklar) özel araçlarıyla seyahat edebilecekler.

*Masada müşteri yasağı: 16 Mayıs 2021 Pazar günü saat 24:00’a kadar yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane, tatlıcı gibi yerler) işyerlerinin iç veya dış alanlarında masada müşteri kabul edemeyecek.

Bu süre içerisinde; hafta içi 07:00-19:00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, saat 19:00’dan sahur vaktine kadar sadece paket servis, Cumartesi ve Pazar günleri ise sabah 10:00’dan sahur vaktine kadar sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecekler. Online yemek sipariş firmaları da hafta içi ve hafta sonlarında saat 10:00’dan sahur vaktine kadar evlere/adrese paket servis şeklinde satış yapabilecekler.

*17 Mayıs 2021 Pazartesi gününe kadar faaliyetlerine ara verilen işyerleri: Halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezi/salonları, hamam ve saunalar, lunapark ve tematik parkları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonu gibi yerler.

Çay ocakları; masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecekler.

*Etkinlikler: 17 Mayıs 2021 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinliğe izin verilmeyecek.

*Nikah-Düğün: Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler 17 Mayıs 2021 tarihinden itibaren yapılabilecek, bu süreye kadar herhangi bir şekilde nişan, kına, tören, merasim, düğün yapılmasına izin verilmeyecek.

*Ziyaretçi yasağı: Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezlerinde 17 Mayıs 2021 tarihine kadar ziyaretçi kabul edilmeyecek.

*Konaklama tesisleri: Turistik tesisler dahil tüm konaklama tesislerinin (otel, motel, apart otel, pansiyon vb.) içerisinde bulunan yeme-içme yerleri, sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olmak ve aynı masada en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebilecekler, konaklama tesislerinde kesinlikle toplu iftar organizasyonları yapılmayacak. Denetimler etkin şekilde sürdürülecek, sahte rezervasyon başta olmak üzere her türlü kötüye kullanımın önüne geçilecek.

*İndirim kampanyaları: Çeşitli işyerleri tarafından açılış nedeniyle veya belirli gün ya da saatlerde yapılan indirim uygulamaları, kontrolsüz şekilde kalabalıkların oluşmasına neden olabileceğinden; bu uygulamalar, en az bir hafta sürecek şekilde uzun periyodlarla yapılabilecek.

*Esnek çalışma: Kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan ve/veya dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinden azami düzeyde istifade edilecek. Hamile çalışanlar, süt izni kullananlar, 10 yaş ve altında çocuğu olan kadın çalışanlar, engelli çalışanlar, 60 yaş üzeri personel ile kronik rahatsızlığı bulunanlar idari izinli sayılacak. Kamuda mesai saatleri 10:00-16:00 olarak uygulanacak. Çalışma koşulları, şartları ve imkanları uygun olan özel sektör firmalarında da esnek çalışma yöntemlerine geçilmesi teşvik edilecek.

*Ülkeye girişte aranacak şartlar: Kara, deniz ve hava sınır kapılarından 15 Nisan 2021 tarihine kadar ülkemize giriş yapmak isteyen kişilerden; son 72 saat içerisinde yapılmış negatif SARS-CoV-2 PCR testi sonucu ibrazı zorunluluğu, 31 Mayıs 2021 tarihine kadar devam ettirilecek. Negatif SARS-CoV-2 PCR testi sonucu ibraz edemeyen kişilere uygulanacak karantina koşullarına ilişkin iş ve işlemler ise daha önce İçişleri Bakanlığınca yayımlanmış olan genelgelere göre yerine getirilecek.

Alınan kararlara uymayanlara; 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.