Covid-19 salgınının yayılımını önlemede; temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere uyulması da büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı’nın 20 Ağustos 2020 tarihli Genelgesi ile salgınla mücadele açısından yeni bir dönem başlatıldı. Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları arasında sağlanan veri entegrasyonları ile bir taraftan denetim faaliyetleri yürüten ekiplere anlık ve güncel veri aktarılırken, diğer taraftan da denetim faaliyetlerinin ilçe, il ve ülke genelinde anlık planlama, yönlendirme ve takibinin yapılabilmesine olanak sağlandı.

7 Gün 24 Saat Esasına Göre Faaliyet Yürütülecek

İllerde valinin gözetiminde vali tarafından görevlendirilen vali yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın koordinasyonunda faaliyet gösteren il/ilçe salgın denetim merkezlerinin kurulmasıyla işyeri ya da mahalle denetim ekiplerinin sevk ve idaresi sağlanacak.

Gelen ihbar ve şikayetleri, İSDEM yazılımı üzerinden denetim ekipleri aracılığıyla sonuçlandırmakla görevli bu merkezler, 7/24 esasına göre faaliyet gösterecekler. Ülke genelinde devreye alınan İSDEM üzerinden hali hazırda 17 bin 993 denetim ekibi ve bu ekiplerde görevli olan 65 bin 184 kişinin yetkilendirilmesi, valilik ve kaymakamlıklar tarafından yapıldı.

İhbar ve Şikayet Mekanizması

Vatandaşlar, karşılaştıkları Covid-19 tedbirlerine aykırı durum veya davranışları; HES uygulaması üzerinden, fotoğraf veya video da çekerek bildirebilecekleri gibi 112, 155, 156 çağrı numaralarını arayarak veya valilik/kaymakamlıkça belirlenen ihbar hatlarını kullanarak il/ilçe salgın denetim merkezlerine anında iletebilecekler.

Denetim ekipleri, ihbar/şikayet konusunu yerinde inceleyecek ve aykırılık tespit edilmesi durumunda gerekli idari/adli iş ve işlemler başlatılacak.