İçişleri Bakanlığı Ek Genelgesinde, Konya İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından geçtiğimiz günlerde alınan Kararda da belirtildiği üzere; erken tespit, evde izolasyon ve evde tedavi süreçlerinin ön plana çıktığı ve alınacak tedbirlerin de bu önceliklere göre şekillendirileceği yeni bir döneme girildiğine dikkat çekildi.

Genelgeye göre; hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç olmak üzere hastalık belirtisi gösterenler ile temaslı oldukları kişilerin numuneleri evlerinde alınacak ve izolasyon süreçleri evlerinde izlenecek. Bu süreçte birebir takip edilecek olan bu kişilerin tedavileri de evlerinde yapılacak. Evlerinde izolasyona tabi tutulan kişilerin bilgileri İl Sağlık Müdürlüklerinden temin edilerek özellikle ilk 7 günlük süre içerisinde izolasyon şartlarına uyulup uyulmadığı, vali/kaymakam ve kolluk birimlerince birebir takip edilecek  ve bu kişiler sıklıkla denetlenecek. Sağlık birimlerine, ihtiyaç duyulan araç ve personel desteğinin ivedilikle verilmesine yönelik tedbir alınacak.  

İllerde vali yardımcısı ve ilçelerde kaymakamlar başkanlığında Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulları oluşturulacak. Bu kurularca hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişi sayısındaki değişim birebir takip edilerek her gün saat 16:00’da sağlık, kolluk ve uygun görülen diğer birim temsilcileriyle bir araya gelinecek. Alınması gerekli önlemlerin belirlenmesi ve hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişinin temaslılarına daha hızlı ve etkili ulaşabilmek amacıyla oluşturulan filyasyon ekiplerine kolluk birimleri ile köylerde/mahallelerde muhtar, öğretmen ve imamlarca gerektiğinde destek verilecek ve bu kişiler bilgilendirilerek izolasyonda kalmaları sağlanacak.

Maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulmasının hastalığın yayılım hızını azalttığı göz önünde bulundurularak, denetimde bulunan personelin örnek olmasına yönelik gerekli uyarılar yapılacak. Covid-19 denetim faaliyetlerinin etkinliği ve görünürlüğü artırılacak.  Günlük ve haftalık artış oranları yüksek seyreden illerde ilave tedbirler ve denetim faaliyetleri en üst seviyede uygulanacak. 

Taviz yok

Düğün, nişan, sünnet vb. organizasyonlarda, maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulması kurallarına aykırı durumlara kesinlikle müsaade edilmeyecek. Uyulması zorunlu kurallara ilişkin sektör temsilcileri/işletmeciler/organizatörler ve esnaf odaları temsilcileri ile toplantılar düzenlenecek. İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu Kararları ilgililere tebliğ edilecek, bu kişiler tedbirlere riayet etmeleri hususunda uyarılacak. 

Uyarıcı ve uzman denetim ekipleri aracılığıyla denetimler gerçekleştirilecek. Birinci ihlalde uyarı, ikinci ihlalde idari para cezası, üçüncü ihlalde 1 gün süreyle faaliyet durdurma, dördüncü ihlalde 3 gün süreyle faaliyet durdurma cezaları uygulanacak. Bu ekiplerin yanı sıra sivil personel veya sivil kıyafetli resmi görevliler, tedbirlere uyulup uyulmadığını belirlemek üzere görev yapacak.

Taziyeler kısıtlanacak 

Taziye evlerinde, evlerde, açık alanlarda, taziye yapılmaması hususuna ilişkin aşağıdaki metnin, cami ve belediye hoparlörleri ile kolluk araçlarından, günde en az 1 kez anons edilecek:

“Kıymetli hemşehrilerimiz; salgın tehlikesi devam etmektedir. Yapılan tespitlerde salgının taziyelerden daha fazla yayıldığı anlaşılmıştır. Taziyelerimizin salgın döneminde toplu şekilde hiçbir ortamda yapılmaması kararı alınmıştır. Cenab-ı Allah tüm geçmişlerimize rahmet eylesin.”

İhbar ve şikayet hattı

Valilik bünyesinde, salgın denetim faaliyetlerinin tek elden eşgüdümünü ve yönetimini sağlayan İl Salgın Denetim Merkezleri oluşturulacak. İhlallere dair her türlü şikayet ve ihbarların yapılabileceği bir çağrı sistemi kurulacak.  

Denetlenen işyerleri, şehir içi toplu taşıma araçları, ticari taksiler ve kişilerin isim, adres, zaman, varsa ihlalin mahiyeti ve diğer bilgilerin kaydedileceği merkezi bir veri tabanı ve tüm kurumların personel ve araç desteği ile yetkilendirilmiş uyarıcı ve uzman denetim ekipleri oluşturulacak. 

Pilot il olarak Kırıkkale’den başlanmak üzere; işyerleri, şehir içi toplu taşıma araçları ve ticari taksilerde Hayat Eve Sığar Güvenli Alan sisteminin kullanımı yaygınlaştırılacak. Tedbirlere uyan işyerlerinin ödüllendirilmesi ve diğer işyerlerinin teşvik edilmesi amacıyla; art arda yapılan üç denetim sonucunda Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi ile İçişleri Bakanlığı denetim formlarında belirtilen kurallara uyduğu tespit edilen işyerleri, şehir içi toplu taşıma araçları ve ticari taksilere Güvenli Alan logosu verilecek. Vatandaşların, sistem üzerinden gelen ve salgın kurallarına uyumu değerlendiren geri bildirimlerine göre denetimler yoğunlaştırılacak.