İçişleri Bakanlığı Genelgesine dayanılarak Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca alınan kararlar şöyle:

*Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüs, midibüs, minibüs vb. firmalar, her türlü biletleme işlemi esnasında müşterilerden HES kodu talep edecekler. HES kodu olmadan bilet satışı yapılmayacak.

*Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınma esnasında da yolcuların HES kodu kontrol edilecek, araçlara; yalnızca araca binmesinde herhangi bir sakınca olmadığı anlaşılan yolcular binebilecekler.

*HES kodu kontrollerinde Covid-19 tanılı ya da temaslısı olduğu tespit edilen kişiler için gerekli bildirim, kolluk birimlerine ve sağlık kuruluşlarına ilgili firma yetkililerince yapılacak.

* HES kodu olmaksızın bilet satışı yapılmaması ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınmaması hususları, başta trafik birimleri olmak üzere kolluk birimleri tarafından etkin şekilde denetlenecek.

*Yapılan denetimler sonucunda; HES kodu olmayan yolcuya bilet satışı yapan firmalara gerekli idari para cezası uygulanacak, HES kodu olmaksızın yolcu kabul eden araçlar ise 10 gün süre ile seferden men edilecek.

*Denetimler sonucunda Covid-19 tanılı veya temaslısı olduğu halde HES kodu olmadan şehirlerarası toplu taşıma araçlarıyla seyahat ettiği tespit edilen kişiler, ilgili Genelge çerçevesinde belirlenen yurt veya pansiyonlarda zorunlu izolasyona tabi tutulacak.

Açıklanan Kararda; başta Kaymakamlar olmak üzere sıralı sorumlu amirlerce gerekli tedbirlerin alınarak uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, kararlara uymayanlara idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması istendi.