HES Kodu uygulamasının amacı ve edinme yöntemleri şöyle:  

HES Kodu Nedir?

Hayat Eve Sığar (HES) Kodu, kontrollü sosyal hayat döneminde şehirlerarası yolculuk, kurum ziyareti veya bireysel iletişim gerektiren kamusal alanda bulunmak durumunda olan vatandaşların, Covid-19 açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadıkları bilgisini güvenli bir şekilde paylaşmayı sağlayan ve böylece salgının takibine destek olan bir uygulamadır.

Hayat Eve Sığar Uygulaması üzerinden

“Hayat Eve Sığar” uygulaması üzerinden “HES Kodu İşlemleri” bölümüne girilerek “HES Kodu Oluştur” butonuna tıklanır. Kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur. Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden istenildiği kadar HES Kodu üretilebilir, hangi kodu hangi kurumla paylaşıldığı listesi görüntülenebilir, istenilirse iptal edebilir veya yetkiler kaldırılabilir.

Kısa Mesaj (SMS) yoluyla

HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla T.C. Kimlik Numarası, T.C Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023’e kısa mesaj (SMS) olarak gönderilir. HES Kodu alırken mesajın sonunda paylaşım süresini belirtmezse kodun süresi 1 yıl ile sınırlı olacaktır.

E-Devlet üzerinden

https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme linki üzerinden HES Koduna ait işlemler; üretme, silme, sorgulama ve detaylarını görüntüleme işlemleri şeklinde gerçekleştirilebilir.