Gıda ürünlerinde taklit, tağşiş (değeri daha düşük bir madde ile karıştırma) yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 113 parti ürün, Bakanlık Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunuldu. Yapılan açıklamada; söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde Bakanlıkça yürütülen denetimlerin yanı sıra tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikayet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu vurgulandı.

Ürünler arasında; gıda boyası kullanıldığı tespit edilen çaydan kanatlı eti karıştırılarak kırmızı et ürünü olarak satılan sucuğa kadar birçok çeşidin yanında, bazı market zincirlerinde satılmak üzere o marketlerin markası olarak üretilmiş ürünler de yer alıyor.

Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen firmalar listesinde; Konya’nın Selçuklu, Ereğli ve Karatay ilçeleri ile Konya’ya komşu illerden Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren ve bazı peynir çeşitlerinin üretiminde nişasta ve bitkisel yağ kullandığı tespit edilen bazı üreticiler de bulunuyor.

Bakanlık tarafından yayımlanan listeye, https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Lists/Duyuru/Attachments/411/Kamuoyu_Duyurusu.pdf linkinden ulaşılabiliyor.