Bu önemli günde, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşları tarafından; milyonlarca kişinin ölümüne neden olan, aslında pek çoğunun önlenebilir olduğu kanser türlerine karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla tüm dünyada kampanyalar düzenleniyor.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı’nın ifadesiyle “beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık” olarak tanımlanan kanserin, dünyada ve ülkemizde kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi olduğu biliniyor.

Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri olurken, tütüne bağlı kanserler yine erkeklerde önemini korumaya devam ediyor. Kadınlarda meme kanseri, çocuklarda ise lösemi, en sık görülen türler arasında ilk sırada bulunuyor. Bağırsak (Kolorektal) kanseri ise hem erkeklerde hem de kadınlarda üçüncü en sık görülen kanser türü olarak kayıtlarda yerini alıyor.

Dünyada ve ülkemizde kanserlerin önemli bir kısmının önlenebilen kanserler olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu; özellikle ülke verileri değerlendirildiğinde, tütün ve obezite ile mücadelenin, kanser kontrolünün en önemli yapıtaşını oluşturduğuna, bunlarla beraber alkol ile mücadele, fiziksel aktivitenin artırılması, tuzun kısıtlı kullanılması ve enfeksiyonlarla mücadelenin de kanseri önlemede çok önemli unsurlar olduğuna dikkat çekiyor.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

“Kanserden korkma, geç kalmaktan kork” sloganıyla da hatırlatılan kanserde erken teşhisin hayat kurtardığı gerçeği, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar tarafından her fırsatta yineleniyor. Ülkemizde bu yönde yapılan taramalar ise meme, bağırsak ve rahim ağzı kanseri taramaları şeklinde sıralanıyor.