Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulunan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnur Şen ile Aile Terapisti ve Psikolog Makbule Tutak Altuntop’un, eşitsizliğe maruz kalmak ve toplum tarafından etiketlenmek sonucu yaşanan olumsuzluklara ilişkin olarak paylaştıkları detaylar, özetle şöyle:

“Eşitsizlik; ruhsal problemlerin ortaya çıkmasında, şiddetlenmesinde ve yinelenmesinde önemli bir faktördür. Ayrıca eşitsizlik, ruh sağlığı hizmetlerine erişimi de etkilemektedir.

Dünya genelinde 450 milyon kişi ruh sağlığı problemi yaşamakta ve bu nedenle işlevsel kayıp vermektedir. Covid-19 döneminde; eve kapanmalar ve alınan tedbirlerle beraber anksiyete, depresyon, stres ve diğer birçok ruhsal sağlık sorununun arttığı gözlenmiştir. Psikiyatri rahatsızlığı olanların, Covid’e yakalanma riskleri daha da artmış ve kendilerini daha stresli, endişeli hissetmelerine sebep olmuştur.

Toplumumuzda damgalama birçok yerde görülmektedir. Ruh sağlığı bölümüne gelenler ‘deli, şizofren, dengesiz, ilaç kullanıyormuş’ gibi söylemlerle etiketlenmektedirler. Etiketleme ciddi bir iletişim problemidir. Özellikle kırsal alanlarda birbirine yakın yaşayan insanların olduğu bölgelerde bu tür etiketlemelerle daha sık karşılaşmaktayız. Kişinin iyi yönlerini görmezden gelip içe kapanmasına, kendisini izole etmesine, sosyal, psikolojik ve ekonomik birçok sorunları doğurmasına sebebiyet verebilmektedir.

Ruh sağlığı danışanları, etiketlemelerden çok fazla etkilenen, endişe duyan danışanlardır. Bu etiketlemelerden dolayı çekinirler ve tedavi için başvurmayı ertelerler.”