Akşehir'de BA.4 ve BA.5 varyantlarına yakalanan hasta sayısı günlük 150 vakaya, toplam aktif vaka sayısı ise bine ulaştı. Kuluçka süresi 3 güne kadar düşen ve en kolay bulaşan varyant olduğu ifade edilen BA.5 varyantının semptomları da değişiklik gösterdi. Vatandaşlar arasında yaygın olarak bilinen nefes darlığı ile tat ve koku kaybı belirtileri, yerini; boğaz ve baş ağrısı, kuru ya da balgamlı öksürük, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi semptomlara bıraktı. Bu semptomlar hafif görüldüğü için vakalarda hastaneye yatış oranı da sadece yüzde 1 civarında gerçekleşirken, tedavilerin neredeyse tamamı evde bakım şeklinde sürdürülüyor. 

Koronavirüsün her varyantında olduğu gibi BA.5 varyantı da aşılı ya da aşısız herkese bulaşabiliyor. Bu varyantın aşıya karşı direncinin öncekilere oranla 4 kat arttığı, diğer taraftan aşısız ya da hatırlatma dozlarını yaptırmamış olanlarda yakalanma riskinin 5 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

Virüsün yayılmasına karşı özellikle kaliteli maske kullanımının etkili olabileceği vurgulanırken, Covid-19 hastalarının bir kısmında kalıcı akciğer hasarlarının görüldüğü hatırlatılıyor.