İlk hastadan sonra 7 bin 185 kişinin hayatını kaybettiğini ve toplantının ana gündeminin de salgının dünyadaki ve Türkiye'deki seyri, vaka artışının sebepleri, vaka sayılarının arttığı illerde alınacak önlemler, hastane kapasiteleri ve aşı çalışmaları olduğunu belirten Bakan Koca, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

“Bugün biz ve dünya, virüs saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz. Bu daha zor ve umutların gerçekleşmeye yakın olduğu bir dönemdir. DSÖ verilerine göre dünya genelinde koronavirüs teşhisi konulan kişi sayısı 29 milyon 500 bini geçti. Hayatını kaybeden insan sayısı ise 1 milyona yaklaştı.

İki aydır bulaşma hızı artmış durumda. Her gün ortalama 100 bin test yapılıyor. İlk döneme kıyasla sağlık çalışanlarımızın yükü 4-5 kat artmış durumda. Her ne kadar tespit edilen vakaların tüm temaslılarına ulaşmaya çalışsak da virüs taşıyan herkesin tespiti ve taşıyanların izole edilmeleri söz konusu olmamaktadır. Tüm taşıyıcıları bilmek mümkün olmadığı için herkese taşıyıcı gözüyle bakmak tedbirin mantığıdır.

Kesin olan; sizin yardımınız olmadan bu sorununun üstesinden gelinemeyeceğidir. HES uygulamasının indirilmediği cep telefonu kalmamalıdır. Bu mücadelede sağlık çalışanlarına verebileceğiniz destek, kendinizi virüsten korumanızdır. Bu desteği vermek için elinizden geleni yapın. Kişi kendisini düşünmese bile başkasını düşünmeye vicdanen ve ahlaken mecburdur. Tedbir, bir sağlık ve ahlak kuralıdır.

Salgının toplumu zayıf düşürmesine izin vermeyelim

Her taşıyıcı, her hasta ve sonuç olarak her vaka; vefatlarda olduğu gibi gücümüzden, moralimizden, yaşama heyecanımızdan bir şeyler eksiltiyor. Salgının toplumu zayıf düşürmesine izin vermeyelim. Tedavilerimiz yapan sağlık personelimizin, ailelerine yanına gittiklerinde yorgunluktan vakitleri kalmadığını unutmayalım. Sağlık çalışanlarımızın en büyük motivasyonu, hasta sayılarının azaldığını görmektir.

Sonbahara girerken grip vakaları sakıncalı   

Sonbahara girerken tüm dünyayı tehdit edecek bir riske yaklaşıyoruz. Grip vakaları salgın acısında çok sakıncalıdır. Zamanımız daha çok kapalı mekanlardan geçeceği için grip hastalığının yayılması, hapşırma ve öksürmelerle kolaylaşacak. Bildiğiniz gibi grip ve koronavirüs aynı şekilde bulaşmaktadır. Tedbirlere uygulamasak, hastalık grip gibi yayılabilir. 

Salgının sonu yakın

Toplumlar salgının sadece kendi başlarına geldiklerine inanıyor. İnsanlar, yaşananlara karşı bıkkınlık ve hayatın yavaşlamasına karşı öfke duyuyor. Koronavirüs salgını, sonu yaklaşan bir hastalıktır. Bilimsel gelişmeler, salgının sonunun yakın olduğunu gösteriyor. İnsan aklı, koronavirüs karşısındaki galibiyetini yakın zamanda ilan edebilecek. Bilim dünyası, yılsonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikirdir diyebiliriz.”

Türkiye’nin kendi aşı çalışmasını sürdürürken, en erken uygulama için tedarik teşebbüslerini de başlattığını belirten Fahrettin Koca; Sağlık Bakanlığı’nın izniyle Çin Sinovac aşısının Türkiye'deki ilk uygulamasına, Hacettepe Üniversitesi’nde 3 gönüllü sağlık çalışanında başlandığını söyledi.