Sağlık Bakanı Koca’nın yaptığı açıklamaya göre; daha önce, bir taşıyıcı ya da hastaya 15-20 dakika maruz kalınması durumunda bulaşan koronavirüs artık çok daha hızlı bir şekilde bulaşıyor ve vaka sayılarında son günlerde kaydedilen artışın temelinde bu neden yatıyor. Virüsün, uğradığı mutasyon sonucunda; taşıyıcı ile bir arada bulunulduğu veya karşılıklı konuşmanın gerçekleştiği kısa süreler içerisinde bulaşmaya başlaması üzerine vatandaşların yoğun olarak bulunduğu ortamların yarattığı risk de eskiye oranla çok daha yüksek bir seviyeye ulaşmış durumda.

Bakan Koca; yeni vaka ve ağır hasta sayılarında artış olduğunu vurgularken, başta İstanbul olmak üzere artışın yüksek olduğu illerde yasaklama yerine el birliğiyle tedbirlere uymanın kalıcı çözüm olduğunu söyledi. Diğer taraftan, müzikli eğlence yerlerinin kapanış saatlerinin erkene alınması yönünde Bilim Kurulu’nun tavsiyede bulunduğunu aktaran Koca, önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanlığı’nın bu yönde bir duyuru yapmasının beklendiğini belirtti.

Test süreleri ve HES kısıtlaması

Test sürelerinin kısaltılması için çaba sarf edildiğini bildiren Fahrettin Koca; ilk 4 saati takip eden 20 saat için HES koduna kısıt getirileceğini, sonucun pozitif çıkması ihtimaline karşı test sonucu beklenen kişinin bu süre içerisinde şüpheli olarak kabul edileceğini ve yoğun mekanlar ile toplu taşıma araçlarını kullanmasının bu yolla engelleneceğini açıkladı.

Grip aşısı

Bakan Koca ve Bilim Kurulu üyelerinin açıklamalarına göre; grip aşısı siparişleri 1 yıl önceden verilmesine ve pandemi nedeniyle yüzde 20 artış uygulanmasına rağmen Türkiye, 1,3 milyon doz yerine 2,2 milyon doz aşı temin etti ancak aşılar partiler halinde teslim edildiği için, öncelikler risk gruplarına göre belirlendi.

65 yaş ve üzeri ile 2 yaş altı vatandaşlar ile ilaveten kronik hastalığı bulunanlar en riskli gurubu oluştururken, sağlık çalışanları ve gebelere de aşılamada öncelik verileceğinin altı çizildi.