Bilim Kurulu’nun ana gündem maddelerini; salgının seyri, gençler üzerindeki etkisi, aşı programı ve yerli aşı Turkovac’ın güncel durumu oluşturdu. Toplantı sonrası yazılı bir açıklama yapan Bakan Koca, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“Son günlerde vaka sayılarında bir sıçrama yaşanmamasına rağmen salgın, her yeni gün küçük artışlarla tehdidini devam ettirmektedir. Bu gidişat sadece yeni vaka sayılarına değil kayıplarımıza da yansımaktadır. Özellikle aşı olmamış ya da aşısı tamamlanmamış nüfusta vaka sayıları artmakta, bu durumdaki vatandaşlarımız hastanede tedavi görmeye ve yoğun bakıma ihtiyaç duymaktadır. Ek hastalığı olan büyüklerimiz de ağır şekilde etkilenmeye devam etmektedir.

Üniversitelerimiz birer birer açılmaya başladılar ve bu hareketlilik de bir artışa neden olabilecektir. Üniversiteli kardeşlerimizi; eğitimlerini kesintisiz sürdürebilmek ve sevdiklerine virüs taşımamak için hızla ve topluca aşı olmaya davet ediyorum. Unutmayalım ki şu an aktif vakalarımızın yaklaşık yüzde 40’ı 23 yaş altı vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Aşı programımızda da bir miktar yavaşlama hissedilir hale geldi. Aşıların etkililiği ve hastaneye yatışları azalttığı tartışmasız bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. Aşı olarak toplum bağışıklığını elde etmeli ve salgının seyrine dur demeliyiz. Yakında yaşanmaya başlayan hareketlilik sebebiyle özellikle üniversite öğrencilerimizi acilen aşı olmaya ve aşılarını tamamlamaya davet ediyorum.”

Yerli Covid-19 aşısı Turkovac’a dair gelişmelere de değinen Sağlık Bakanı; “Ülkemiz için son derece önemli bir gelişme de kendi aşımızı geliştirmiş olmamızdır. Kendi aşımız kendi gücümüzdür. Turkovac aşımızın diğer aşılar üzerine hatırlatma dozu olarak uygulandığı bir faz 3 çalışması devam etmektedir. Bu çalışma tamamlandığında acil kullanım için onaylanabilecek ve yaygın kullanım için seri üretime geçilerek kendi aşımız devreye girecektir” dedi.

“Artık kısıtlama yok, çünkü aşı var. Ancak, aşı olarak bağışıklık sağlayabilirsek ek tedbirlere gerek kalmayacak” diyen Sağlık Bakanı Koca; bunun da topluca aşı olmayla ve vatandaşların, kendileri aşı olsalar dahi tedbirlere uymaya devam ederek virüsün yayılımını kısıtlamalarıyla mümkün olabileceğini vurguladı.