Oluşturulması istenen Mahalle Denetim Ekiplerinin yapacakları çalışmalarla; evde izolasyona tabi tutulmuş olmalarına karşın bu yükümlülüklerini ihlal eden ve sosyal hayata katılmak suretiyle halk sağlığını ciddi anlamda riske atan kişilerin belirlenmesi ve engellenmesi hedefleniyor. Ev izolasyonunda da kullanılan HES mobil uygulamasıyla da izolasyon kuralını ihlal eden, bir kısmı ise toplu taşıma araçları ile seyahat etmeye çalışan kişiler tespit edilerek engelleniyor.

Buna rağmen; yaşadıkları çevrede, tanı konulduğu ya da temaslı oldukları tespit edildiği için evde izolasyona tabi tutuldukları bilinen bazı vatandaşların evlerinden çıkarak risk yarattıklarına şahit olduklarını iddia eden bazı okuyucularımız gazetemizi arayarak, yetkililerin bu duruma acil olarak müdahale etmesini istiyorlar.

Evde tedavi edilen hastalar için “Teletıp” sistemi

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; evde tedavi edilen hastalar için önümüzdeki günlerde yeni bir uygulamaya geçileceğini açıkladı. Sağlık ekiplerinin, hastalığı evde geçiren kişilerle izolasyonun birinci, üçüncü, yedinci ve on dördüncü gününde irtibat kurarak kendilerini takip ettiklerini belirten Koca; “Teletıp” denilen sistem sayesinde hastalarla doğrudan görüşme yapılacağını ve böylece riskli gelişmelerin önünün alınacağını söyledi.

HES uygulamasında Riskli Alan özelliği

HES uygulamasını Türkiye’de kullanan kişi sayısının 25 milyonu geçtiğini bildiren Sağlık Bakanı; “HES mobil uygulamasına kazandırdığımız Riskli Alan özelliği, ay sonuna kadar tüm yurtta hizmete girecek. Bu özellik, gittiğiniz toplu mekanlarda karekod uygulamasıyla size bilgi verecek. Yakın tarihte orada bir Covid hastası, temaslı bulunmuş mu veya bulunuyor mu; bunu da öğreneceksiniz” dedi.

Tarihte, son bulmamış bir salgın yoktur

Vaka sayılarında son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaşıldığını belirten Bakan Koca; “Önemli olan mücadelede istikrardır. Zaman zaman yorulduğunuzu, çaresizlik hissine kapıldığınızı biliyorum. Bu hisse kapılan insan, dünyada kendini yapayalnız bulur. Şimdi bütün insanlık benzer duygular içinde. Şunu lütfen unutmayın; tarihte son bulmamış bir salgın da son bulmamış bir savaş da yoktur” şeklinde konuştu.