Yüz yüze eğitimin de başlamasıyla Akşehir’de vaka sayısının bugün itibariyle neredeyse 700’e ulaşmış olmasında en büyük etkenlerin; bariz şekilde dikkat çeken maske kullanımındaki azalma ve sosyal mesafeye dikkat edilmemesi olduğu değerlendiriliyor. Vatandaşların aşılanmaya başlamasının ardından tedbirlere uyma konusunda hassasiyetin yitirildiği, oysa özellikle aşılanma oranı belli bir seviyeye ulaşıncaya kadar tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiği vurgulanıyor.

Diğer taraftan; tedbirler uymadaki yaklaşımın bir benzerinin de aşılanma konusunda ortaya çıktığı, bazı vatandaşların tereddüt yaşayarak aşılanmaya karşı çıktıkları ya da erteledikleri gözlemleniyor. Vaka sayılarında aşılı ve aşısız olanların oranları karşılaştırıldığında ise aşının Covid-19’dan korunma yönünde ne kadar etkili olabildiği net bir şekilde anlaşılıyor.

Akşehir’i kırmızıya döndüren rakamlar

Akşehir’de bugün itibariyle yaklaşık 700 vakadan 630’u yani yüzde 90’ı evlerinde, 70’i ise hastanelerde tedavi görüyor. Hastanede yatan bu yüzde 10’luk dilimin ve evde tedavi gören hastaların toplamda yüzde 80’lik kısmı, aşılanmamış vatandaşlardan oluşuyor.

İki doz Sinovac sonrasında üçüncü doz Biontech ya da iki doz Biontech aşısı olan vatandaşların, aşının sağladığı korumadan en üst seviyede yararlanabilecekleri belirtiliyor. Akşehir’de yaşanan son 2 can kaybında, hayatını yitiren vatandaşların aşılanma süreçlerini tamamlamamış oldukları biliniyor.

Öte yandan; aşılanma sürecini tamamlamış olanların ileri yaş gruplarında bulunmaları nedeniyle vakalar ağırlıkla daha düşük yaş gruplarında görülmeye başlandı. 

65 yaş ve üstü grupta aşılanma süreci tamamlandığından, bu yaş grubunun mevcut vaka sayısı içerisindeki oranı yalnızca yüzde 9 iken, bu oran 18 yaş altında yüzde 34 olarak kaydedildi. 18-65 yaş grubu ise yüzde 57 ile vakaların en yüksek oranda görüldüğü grup oldu.

Rakamlar, tedbir ve aşının önemini açıklıyor

Şehrimizde tek aşı olan vatandaşların, 12 yaş ve üzeri toplam nüfus içerisindeki oranı yüzde 80’e ulaşırken, iki aşısı birden yapılan hemşehrilerimizin oranı yüzde 66 olarak kaydedildi. Bu oran, aşılanması istenen vatandaşların yüzde 80’ine ulaştığında vaka sayılarının beklendiği gibi azalacağı ancak o tarihe kadar geçecek olan süreçte, tedbirlere ciddiyetle uyulması gerektiği vurgulanıyor.