Uygulamayı konu edinen 6 Ağustos 2020 tarihli ve “Akşehir ve Çevresi Koronavirüs Risk Haritası” başlıklı haberimizde (https://www.pervasiz.com.tr/saglik/aksehir-ve-cevresi-koronavirus-risk-haritasi-h133229.html) Akşehir risk haritasını okuyucularımızla paylaşmış, salgının yayılmasının önündeki en büyük engellerin maske ve fiziki mesafe kurallarına uyulması olduğunu vurgulamıştık. Ne yazık ki; son risk haritasında “Yüksek Riskli” olarak gösterilen yerleşim yerlerinin sayısının, 10 gün öncesine kıyasla 2 katına çıkmış olduğu görülüyor.

Akşehir’de ve Konya genelinde vaka sayılarındaki artışın, maske ve fiziki mesafe kurallarının göz ardı edilmesi nedeniyle kaydedildiği; özellikle nişan, düğün, asker uğurlaması ve taziye gibi nedenlerle bir araya gelen kalabalıklarda maske ve mesafeye de dikkat edilmediği sürece bu artışların önüne geçmekte zorluk yaşanacağı değerlendiriliyor.

Yetkililer tarafından yapılan tüm uyarılara rağmen tedbirlere tam anlamıyla uyulmadığı, vatandaşlar tarafından da gözlemleniyor. Akşehir’de yapılan bazı düğünler sonrasında; gerek düğün sahipleri gerekse davetliler arasında bulaşının arttığı dedikoduları ayyuka çıkmış durumda. Öyle görünüyor ki; filyasyon çalışmalarının özellikle düğünler üzerinden yürütülmesinde büyük fayda var.

Sosyal medyada korkunç iddialar

Tanı konulan ancak hafif-orta grupta yer aldığı için kendisini evde izole etmesi istenen hastaların, diğer hastalar arasına karışarak ilaç almak için sıra beklediğine dair yorum ve videolar, Konya’da yaşayan vatandaşlar tarafından sosyal medyada paylaşılıyor. Aynı durumdaki bir başka hastanın ise ilaç alamadığı, üçüncü teşebbüsünde semptomların azaldığı gerekçesiyle ilaca gerek kalmadığının söylendiği, evinde kendisini izole ettiği zaman içerisinde şikayetleri devam edince telefon ile yardım istediği ancak günlerdir kendisine ulaşan olmadığı, sonuç olarak bu süreci ilaç kullanmadan geçirmeye çalıştığı şeklindeki iddiası da https://www.facebook.com/groups/konyadaradar/ linki üzerinden ulaşılan sosyal medya grubunda yer alan yorumlar arasında.

Diğer taraftan, tanı konulduğu için evde izolasyona tabi tutulan bazı hastaların acil işleri olduğu gibi bahanelerle evlerinden çıkarak sosyal hayata karıştıklarının tespit edilmesi üzerine İçişleri Bakanlığı’nca konuyla ilgili bir Genelge yayımlanarak mahalle bazında denetleme ekipleri oluşturulmasının istendiği de biliniyor.

Bütün bunlar gösteriyor ki; teşhis konulan hastalarla ilgili prosedürlerde aksaklıklar yaşandığı iddiaları da göz önüne alındığında, virüsün daha fazla bulaşmaması ve daha çok can kaybına neden olmaması için vatandaşların kendilerini ve çevrelerindeki insanları korumak için temizlik, maske ve fiziki mesafe kuralına ciddiyetle uymaları gerekiyor.