Akşehir bir kültür kentidir. Bu kültürün günümüze taşınmasını sağlayan araçlardan biri de yazılı basındır. Akşehir’de yazılı basının en büyüklerinden biri Pervasız Gazetesi’dir.

Akşehir, Selçuklu döneminde Seyyid Mahmut Hayrani, Hacı İbrahim Veli Sultan, Nasreddin Hoca, Şayyad Hamza gibi alimlerin yaşadığı bir belde idi. Yine Osmanlı döneminde Nimetullah Nahcivani, Sadi Çelebi, Nasuhi Efendi, Kütüphaneci Ömer Efendi, Şeyhülislam Hasan Fehmi Efendi gibi pek çok eser yazan alimler vardı.

Kurtuluş Savaşı sırasında Akşehir, Garp Cephesi Karargahı olduğu için pek çok yerli ve yabancı gazetecinin geldiği ve gazetelerine notlarını aktardığı bir yer idi. Bu dönem ve daha sonraki yıllarda Konya’da çıkan yerel gazeteler Akşehir’e muhabirlerini göndermişler ya da Akşehir’de devamlı oturan bir muhabir bulundurmuşlardır.

Akşehir’de bilinen ilk gazete Agah Müfit Yalçın ile M. Nedim Ertuğrul ortaklığında 20 Haziran 1948 tarihinde Afyon İkaz Matbaası’nda basılan Akşehir Gazetesi idi.

Ahmet Şener’in kurduğu Doğrulukta Pervasız Gazetesi, 19 Mayıs 1953 tarihinde Akşehir Nasreddin Matbaasında basılarak yayın hayatına başlamıştı. Bu gazete, 23 Mayıs 1960’dan sonra Pervasız adı altında yayın hayatına devam etmektedir.

Pervasız’dan hemen sonra çıkan gazete; Tacettin Yaltırık, Nihat Ak ve Üzeyir Şirvancı’nın Ocak 1954’te çıkarttığı ve Akşehir Yeni Matbaa’da basılan Yeni Akşehir Gazetesi’dir.

Ocak 1955’de bir ara Ahmet Şener, Orhan Drahor ile ortak olarak Demokrat Sultandağı Gazetesi’ni Akşehir Nasreddin Matbaası’nda bastırarak yayın hayatına soktu.

Akşehir Sultandağı Matbaası’nda Ağustos 1958 tarihinde Ahmet Karataşlı ile A. Zühtü Artan ortaklığında İleri Akşehir gazetesi yayın hayatına başladı.

Pervasız Gazetesi’ne bir rakip de Avukat Sadri Çakıroğlu ile Cavit Aslan’ın Haziran 1960 tarihinde birlikte çıkardığı “Halkın Sesi” Gazetesi oldu. Gazete, Akşehir Yeni Matbaa’da basılıyordu.

Temmuz 1965’de Nazif Kurucu, Akşehir’in dışında Ankara’da bastırdığı Halkçı Akşehir Gazetesi’ni çıkardı.

Pervasız yayın hayatına devam ederken Yavuz Altıparmak ile S. Süreyya Şarlak, Mart 1967’de Akşehir Havadis Gazetesi’ni Akşehir Kaplan Matbaası’nda baskıya verdiler.

Mustafa Ünüvar ile Altan Tuna ortaklık kurarak Nisan 1968’de Akşehir Sultandağı Matbaası’nda Demokrat Sultandağı Gazetesi’ni çıkarttılar.

Akşehir’in simgesi olan Nasreddin Hoca adlı gazeteyi Ahmet Özçelik ile Fahri Demirel, Nisan 1968’de Akşehir Sultandağı Matbaası’nda bastırarak yayın hayatına atıldılar.

Özer Ünver, Şubat 1968’de Uyanış Gazetesi’ni Akşehir Uyanış Matbaası’nda çıkarttı.

Ağustos 1976’da Sami Tunca ile Mehmet Tekin, Akşehir Tozbastıran Matbaası’nda İlerici Akşehir Gazetesi’ni çıkarttılar.

Bu tarihten sonra yaklaşık 12 yıl Pervasız’ın dışında başka bir gazete çıkarılmadı. Mart 1988’de Akşehir Belediyesi öncülüğünde Akşehir Hoşgönül Matbaası’nda basılan Akşehir Nasreddin Hoca Gazetesi çıkarıldı. Ozan Reklam Ajansı, Şubat 1989’da Eskişehir’de Yeni Akşehir’i bastırdı.

M. Yaşar Cenikoğlu ile Hasan Cizrelioğlu Eylül 1989’da Konya’da bastırdıkları Nasreddin Hoca Gazetesi’ni çıkardılar.

Yeni Akşehir Gazetesi’ni Vedat Alıcı ile Ahmet Özçelik, Ekim 1995’de Akşehir’de kendi tesislerinde çıkardılar.

Güçlü Kantarcı ile Ertan Kantarcı Şubat 2002 tarihinde Akşehir Matbaası’nda İstasyon Gazetesi’ni baskıya verdiler. Bu gazete yakın zamana kadar yayınına devam etti ancak sahipleri tarafından kapatılıp tarihteki yerini aldı.

Akşehir Matbaası’nda Ağustos 2003’de Fatih Taşçı 24 Ağustos adıyla bir gazete çıkarmıştı.

Günümüzde 2011 yılından beri Pervasız Gazetesi ile birlikte Akşehir Postası Gazetesi yayınlanmaktadır.

Bu arada 2010’lu yıllarda benim öncülüğümde öğretmen ve öğrenci arkadaşlarımla birlikte Akşehir’de ilk kez iki ayrı Meslek Lisesi’nde profesyonel olarak 4 sayı okul gazetesi çıkarttık. Ben 1986 yılında okuyucusu olduğum Pervasız Gazetesi’nde 1990 yılından beri 30 yıldır gönüllü köşe yazarlığı yapıyorum. Hatta zaman zaman muhabirlik, editörlükte yaptım. Bütün bunlara zemin hazırlayan Ahmet Şener amcamı rahmetle anıyorum.

Pervasız, 19 Mayıs 1953 tarihinden beri 68 yıldır, doğruluktan ayrılmadan Akşehir’in gür sesi olmaya devam ediyor. Bu gür sesin çıkmasını sağlayan başta Yazı İşleri Müdürü Bayram Uygun olmak üzere Pervasız çalışanlarına, köşe yazarlarına ve okurlarına ne mutlu…