Merhaba. Kliniklerimizde son zamanlarda en sık karşılaştığımız, en çok sorulan soru bu: “Koronavirüs pandemisi sırasında diş tedavilerimi yaptırabilir miyim?”

Öncelikle bu soruyu sorarken siz ne kadar endişe taşıyorsanız, bizler de mesai saatlerimiz içerisinde tedavi ettiğimiz bütün hastalarımızda aynı endişeyi taşıyoruz. Ancak şunu söylemek isterim ki; bütün hekimler olarak hem hasta sağlığını hem de kendi sağlığımız ve ailemizin sağlığını korumak için her türlü tedbiri almış durumdayız.

Hastalarımızı daha önceden uyguladığımız ancak bu süreçte daha ciddi ve katı şekilde yürüttüğümüz randevu sistemi ile kliniklerimize kabul ediyoruz. Hastaları randevularına; olabildiğince tek başına, refakatçileri olmadan gelmeleri konusunda uyarıyoruz. Randevu saatleri arasında boşluk vererek klinik havalandırması ve ortam dezenfeksiyonu için daha fazla zaman ayırıyoruz.

Hastalarımıza galoş ve tek kullanımlık bone gibi kişisel korunma ekipmanları vererek riskleri azaltıyoruz. Muayenehane içerisinde, geliş ve gidişlerinde hastalarımızın el dezenfeksiyonu yapmalarını sağlıyoruz.

Tedavi sırasında damlacık yolu ile yayılan Covid-19’un ortama yayılımını engellemek ve güvenli bir şekilde toplanması için özel emiş sistemleri kullanarak olası enfekte havayı filtre ediyor, klinik içerisinde UV ışıklı dezenfeksiyon sistemleri kullanarak ortamı Covid-19 bulaş riskine karşı olabildiğince güvenilir hale getiriyoruz.

Gerek hastadan hekime, gerekse hekimden hastaya bulaşı engellemek için cerrahi maske ve daha profesyonel olan, sizlerin de artık öğrendiği çok katmanlı ve filtreli N95 maskelerini birlikte kullanıyoruz. Eskiden ameliyathane şartlarında kullandığımız saç boneleri artık rutin oldu, bu boneleri sürekli takıyoruz. Vücudun ortama açılan diğer bir zayıf noktası olan gözleri korumak için de gözlük ve siperlik kullanıyoruz.

Bütün bu önlemler ışığında korkmadan tedavilerinizi yaptırmanızın mümkün olduğunu düşünüyorum.             Ancak, en önemlisi sizlere düşüyor; MASKE, MESAFE. Maskesiz dolaşmayalım ve mesafe kurallarına her yerde uyalım.

Özellikle bu pandemi döneminde, ağız ve diş sağlığımıza özen göstermemiz gerekiyor. Bu sebeple mutlaka günde 2 kez dişlerimizi fırçalamalıyız. Diş fırçasının erişemediği alanlardaki birikintileri uzaklaştırmak için diş ipi, ara yüz fırçası gibi ek önlemler uygulanmalıyız. Ayrıca dişlerimizde çürük oluşumunu azaltmak için karbonhidrat içerikli yiyeceklerden uzak durmalı, bol lifli yiyecekleri tüketmeli, öğünler sırasında ve sonrasında bol su içmeliyiz. Ellerimizi yemeklerden önce ve sonra yıkamaya mutlaka özen göstermeliyiz.

Artık bize çok uzak olan koronavirüsü ve etkilerini, çevremizdeki bulaşan kişilerin ızdırabı ile daha yakından tanımaya başladık. Kimilerinde çok basit hatta hissedilmeyen belirtiler ile seyrederken maalesef ölümcül etkileri ile de kendini gösterebiliyor.

Tekrar etmek istiyorum; koronavirüs bulaşından korunmanın en önemli yolu olan mesafe ve maske kurallarına uyalım.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.