Karantina dönemi, pandemi döneminin uzaması ve izlediğimiz haberler, insanlarda endişe uyandırabilir. Duygu durumlarında değişikliklere neden olabilir. Bu duygu değişimleri ise beslenmemizi etkiler.

Endişe ve stresten kaynaklanan; karbonhidrat kaynaklı gıdalara yönelme, fiziksel aktivenin azalması ve buna benzer nedenlerden dolayı istenmeyen kilo artışları görülebiliyor. Bu dönemde, hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmek hem de kilo artışlarını engellemek için yapmamız gerekenlerden bahsetmek istiyorum.

Öncelikli olarak; mevsime uygun sebze ve meyveleri tüketmeliyiz. Haftada en az bir-iki gün D vitamini açısından zengin olan balık tüketimine özen göstermeliyiz. Besin değeri yüksek olan kurubaklagiller de soframızda yerini almalı.

Uyku düzenimize dikkat etmeli, evdeki boş zamanlarımızı egzersiz ve meditasyon yaparak değerlendirmeli, kendimize zaman ayırmalıyız.

Hazır işlenmiş gıdalardan, hamur işlerinden, işlenmiş et ürünlerinden (salam, sucuk, sosis vb.) uzak durmalıyız. Doymuş yağ tüketiminden olduğu gibi, tuz kullanımına da dikkat ederek aşırı tüketimden kaçınmalıyız.

Probiyotikler; belirli gıdalarda veya takviyede bulunan canlı yararlı bakterilerdir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirici etkisi vardır. Prebiyotikler de insanların sindiremediği karbonhidrat türlerinden (çoğunlukla lif) oluşur. Bağırsağınızdaki faydalı bakteri bu lif ile beslenir. Pre ve probiyotikler ve çinko tüketimini de günlük beslenme planımıza eklemeliyiz.