Asıl mesleğinin muhasebecilik olduğunu ve çocuk büyütmek için iş hayatına ara verdiğini, sonrasında da hem atıl kalmamak hem de ev ekonomisine destek vermek için tanıdıkları bir esnafın öğlen yemeklerini hazırladığını anlatan Dilek Marmara Çakıl, Zencefil'in kuruluşunda bir arkadaşının önerisi ile yola çıktıklarını belirtiyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden gerekli şartları öğrenerek banka kredisi ile kurdukları Zencefil; tabldot ve bireysel hizmeti, organik tavuk, yumurta ve sebze çeşitleri, ev yapımı ürünleriyle geniş bir kitleye ulaşırken Çakıl’ın artık emekli olan eşi de 24 Ağustos Bulvarı üzerinde Yapı Kredi Bankası Akşehir Şubesi'nin karşısındaki Zencefil Ev Yemekleri'nde kendisine yardımcı oluyor.

Müşteri portföyünü oturtana kadar bir süre zorluk yaşadıklarını aktaran Dilek Marmara Çakıl, son dönemde ise ciddi ölçüde artan girdi maliyetleri nedeniyle önceliklerinin masrafı çıkarmaya dönüştüğünü söylüyor. Bu süreci işlerine sıkıca sarılmaya devam ederek atlatmayı hedefleyen Çakıl ve Yoğungan’ın Zencefil olarak en büyük avantajları; Yeni Mahalle’deki bahçelerinden elde ettikleri organik ürünler ve kuluçka makinesinden civciv olarak yetiştirip kendi kümeslerinde besledikleri tavuklar.

Organik tavuk ve yumurtanın yanı sıra ev salçası, mantısı, makarnası ve baklavası, reçeller, aluç, elma ve üzüm sirkesi ile pandemi döneminin dikkat çeken ürünlerinden kozalak şurubu, oldukça talep görüyor. Menülerinde en çok aranan lezzetlerin başında ise yoğurt çorbası, sarma ve köfte geliyor.

Zencefil’in dikkat çeken diğer bir hizmeti ise şehir dışında yaşayan Akşehirlilerin, yanlarında olamadıkları anne babalarının akşam yemeklerini düzenli olarak Zencefil’den temin edebilmeleri. Dilek Marmara Çakıl, Yaşlı Evleri olarak adlandırdıkları bu hizmetlerini sunarken manevi bir haz duyduklarının da altını çiziyor.

Kadın isterse her şeyi yapabilir

Yeme içme sektöründe faaliyet gösteren ve ev yemekleri menüleri ile ön plana çıkan bütün kadın işletmeciler, sözleşmişçesine aynı vurguyu yapıyorlar. “Kadın istedikten sonra becerir. Ben de aklıma koyduğumu yaparım dedim ve yapıyorum” diyen Dilek Marmara Çakıl, başarı öykülerini şu sözlerle sonlandırıyor; “Kullandığımız malzeme ve sunduğumuz lezzetle tanınmayı sürdüreceğiz. Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma diye bir söz vardır. Tüm ailemizin de yediği yemeği sunuyoruz. Yemediğimizi yedirmeyiz.”