Karşıyaka denince özellikle de ilçe yöneticisi olarak akla ilk gelen kişi kuşkusuz Kemal Baysak’tan başkası değildir. Belediye Başkanlığı döneminde yaptıkları belleklerden silinmedi. Karşıyaka gibi bir ilçeyi sanat, kültür, bilim kenti yapmak için elinden geleni fazlasıyla yaptı. Bugün Karşıyaka ve çevresinde göze çarpan, insanların uğrak yeri olan kütüphane, tiyatro, çok işlevli salonların altında Kemal Baysak’ın imzasını görürüz. Dürüstlüğü, cana yakınlığı, insana gülen çehreyle bakması, onları kucaklaması, onlarla birlikte olması yüreklere, belleklere kazındı. Hem de betona kazınır gibi…

Kemal Baysak’ın en önemli özelliği de sanata, kültüre fazlasıyla önem vermesidir. Bunu laf olsun, dostlar alışverişte görsün diye yapmadı. Yüreğinden geldiği için yaptı, şimdi de yapıyor. Sevdiği, değer verdiği için yapıyor. Hangi sergi, sanat olayı olursa Baysak’ı orada görmek alışkanlık haline geldi. Geçenlerde ünlü ressamımız Prof. Dr. Bedri Karayağmurlar’ın Türk-Amerikan Derneği’ndeki sergisine yine sevgili eşi Pervin Baysak’la koşup gelmişti. Resimleri tek tek özellikle inceledi, yorumlar yaptı, sorular sordu. Bir iki resme de sahip olmak istediğini dillendirdi.

İzmir’deki tüm ilçe, kent yöneticilerine Bedri Karayağmurlar davetiye yollamıştı. Ne yazık ki o gün sadece Kemal Baysak ve Muzaffer Tunçağ bu güzel etkinlikte görüldü. Sanata, kültüre önem veren iki değer, iki güzel insan…

Bedri Karayağmurlar’ın “Anlam Katmanları” adlı sergisinde performans çalışması da yaptı. Piyano eşliğinde resme başlayıp sergi sonuna kadar resmi bitirdi. Son sergisinde soyuttan somuta doğru yönelen resimleri görülmeye değerdi. Anlam bütünlüğündeki tablolarda bir olayın anlatıldığı resimden biraz anlayanlarca hemen çözümleniyordu. Resimleri izlemek de bu yüzden ayrı bir keyif veriyordu.

Ağırlıklı olarak mavi, kırmızı, siyah renklerin egemen olduğu tablolarda renklerin kullanımı da bir ustalık işi olduğunu kanıtlamıştı Karayağmurlar. Evimizin bir köşesinde olsa diye düşünmeden edemediğim tablolar çoğunluktaydı. Sanat eseri insanı mutlu etmeli. İzledikçe yeni şeyler keşfettirmeli, hayaller aleminde yolculuklara çıkartmalıdır bence. Kuru bir görüntü her zaman aynı görünür insana. Düş kurmak bile sınırlıdır. Ancak soyut tablolar insana belleğinde hareketler kazandırır.

İlkyazın hüküm sürdüğü Mayıs 2013’te sergiden dışarıya çıktığımızda bahar kokuları iliklerimize dek işledi. Ağaçlardaki çiçeklerin çılgınlığı insanı da çılgına çevirmeye yetiyordu. Yıldızlar görülmeye başladığında Bedri abi, eşi Gülin hanımla birlikte bir şeyler atıştırmak için yol alıyorduk. Dudaklarımızda Orhan Veli’nin “deli eder insanı bu hava” şiiri bize eşlik ediyordu.

Aklımda Kemal Baysak’ın inceliği, sanata yürekten gönülden bağlı Muzaffer Tunçağ vardı. Sanatı, kültürü, ağırbaşlı insani yönü ülkemizin sınırlarını aşmış bir ressam sergi açıyor. Koca kentte sergiye gelen bir yönetici olmuyor. Komik mi acı bir şey mi, karar veremiyorum. Üzülüyorum, ama bu anlayışa gülmek insanı rahatlatıyor. Sanatı baş tacı yapmayan yöneticiler kentlere, ilçelere ne kadar yarar sağlayabilir ki…

Oturuyoruz bir yere. Yıldızlar başımızın üstünde, sevgiyle göz kırpıyorlar. Çoğu yıldız birleşip sevgili abim Bedri Karayağmurlar’ın başının üstünde kümeleniyorlar. Güzel insan baştan ayağa yıldıza kesiyor. Her yer ışıl ışıldır artık… İzmir de bu ışıltı seline kendini kaptırmıştır ilkyaz gecesinde…    

Editörün Notu: Karşıyaka’nın 1994-1999 dönemi Belediye Başkanı, Bosna Hersek Türkiye Fahri Başkonsolosu, duayen sanayici Kemal Baysak; 8 Ocak 2021 tarihinde, Covid-19 nedeniyle 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.