Her geçen gün artan kanser oranı önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Kanser tedavi süresinde kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi yöntemler kullanılmaktır. Kanser hastalarına gerekli tarama ve değerlendirmelerin yapılması malnütrisyon ve kaşeksi durumlarının önlenmesi için son derece önemlidir.

Onkoloji hastalarında beslenme bozukluğuna yol açan faktörler; tümöre, tedaviye, tedavinin yan etkilerine ve metabolik duruma bağlıdır. Beslenme desteğindeki amaç ise hastanın ağırlığını korumak, malnütrisyonu ve genel durumun bozulmasını önlemektir. Hastanın durumu göz önüne alınarak enteral ya da parenteral beslenme sağlanmalıdır.

Beslenme durumu değerlendirildiğinde, az-orta derecede malnütrisyonu olan hastada oral (ağız yoluyla) beslenme sağlanmalıdır. Bu, hastanın da kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Hastaların her besin grubundan bir yiyeceği tüketmesi sağlanmalıdır. Yapılan araştırmalara göre C vitamini alımının yaşam kalitesini arttırdığı saptanmıştır.

Eğer hastamızda sindirim sistemi çalışmasına rağmen aldığı besinler günlük enerji ihtiyacını karşılamaya yetmiyorsa o zaman enteral beslenmeye geçilmelidir. Hastanın enerji ihtiyacına göre günlük alması gereken miktar planlanır. Hazırlanan sıvı kıvamda besinler oral ya da besleme tüpleriyle hastaya verilir.

Eğer besleme ihtiyacı enteral yolla da karşılanamaz ise parenteral beslenmeye geçilir. Bu beslenmeleri planlarken tedavi sırasında gereken ek enerjiler de göz önüne alınmalıdır.