Eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Eski Bakanlardan Ali Babacan; 2 dönem Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Davutoğlu’ndan hemen önce, kısa bir süre için Dışişleri Bakanı. Unvanlarının başına “Eski” kelimesi eklediğimiz ama siyasette “Yeni” partiler kuracakları söylenen isimler.

Abdullah Gül ile birlikte hareket edeceği söylenen Ali Babacan’ın söylemleri, ekonomik açıdan daha liberal. AK Parti’den ihraç edilmek üzereyken istifa eden Ahmet Davutoğlu ise yeni parti kurması durumunda Konya’da daha etkili olması beklenen isim. Nitekim, Davutoğlu ile birlikte istifa eden eski Milletvekilleri Abdullah Başçı, Ayhan Sefer Üstün ve Selçuk Özdağ ile yine geçtiğimiz günlerde istifa eden Gümüşhane eski Milletvekili Feramuz Üstün ve İzmir eski Milletvekili İbrahim Turhan’ı, Konya eski Milletvekili Ömer Ünal takip etti. Ünal, istifa nedeninin; “Partinin kuruluş ilkelerinden uzaklaşması” olduğunu söyledi.

Davutoğlu’nun kuracağı partinin, şimdiden birçok ilde ve özellikle İstanbul ve Ankara’nın hemen bütün ilçelerinde örgütlendiği iddia ediliyor. Eski bir AK Parti Konya Milletvekilinin de geçtiğimiz ay içerisinde, Akşehir ve çevre ilçelerde ziyaretlerde bulunduğu söyleniyor. Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde, kendisine ve ekibine Konya ve ilçelerinde gösterilen yakınlık hatırlandığında; bugünkü durum ve yeni partinin örgütlenme çalışmalarının pek de gündeme gelmemesi, siyasetçilerin ölü taklidi yapmasına benziyor. Buna bir de, haklarında bir dönem suçlamalarda bulunulmuş ya da soruşturma açılmış eski siyasetçilerin yeni örgütlenme içerisinde yer almalarının ne kadar doğru olacağı sorusunu eklerseniz; Konya’dan çok ümitli olması beklenen yeni oluşumun, ilçelerde işinin çok kolay olmayacağı sonucu ortaya çıkıyor.

Yeni oluşum bu sorunu muhtemelen, son seçimler öncesinde isimleri AK Parti küskünleri arasında yer alan siyasetçilere yönelerek çözmek isteyecek. Şimdilik bizlere, onların kimler olabileceğini bekleyip görmek düşüyor.