Çocuklarımızı anne baba şefkati göstereceğinizden emin olarak, sizlere teslim ediyoruz.

Yerine göre gülen yüzünüz, yerine göre çatık kaşlarınızla ama mutlaka hakkaniyetle davranarak, idealist düşüncelerle eğitim vereceğinizden hiç şüphemiz yok.

Belki anne baba olarak bizler, çocuklarımıza duygusal davranıp tavizler vererek gereği gibi ilgilenmiyor ve bu nedenle de çoğumuz, günümüzde çocuklarımızla sorunlar yaşıyoruz. Toplum olarak inanıyoruz ki siz öğretmenler; öğrencilerinize daha objektif davranarak, hiç iltimas göstermeden alakadar oluyorsunuz.

Çocuklarımıza her şeyden önce helal ve haram kavramlarını iyi belletin. Helal yoldan emek vererek kazanacağı 100 TL’nin, hak etmediği halde alacağı 1.000 TL’den daha değerli olduğunu öğretin.

Devletin ve Milletin bekası için, Vatan ve Bayrak sevgisini öyle aşılayın ki; birlik ve beraberliğin kıymetini ve ecdadımızın tarih boyunca yaptığı mücadeleleri hiç unutmayacak şekilde öğretin.

İnsanları dinlemesini fakat her dinlediğini de hemen kabullenmeyip akıl süzgecinden geçirdikten sonra ret ya da kabul etmesini, her durumda iradesine sahip çıkmasını, hak bildiği yolda tek başına bile kalsa asaletle yürümesini öğretin.

Demokrasiden vazgeçmemesini, her türlü vesayete karşı dimdik ayağa kalmasını, yönetenlere biat etmek yerine icap ettiğinde onları sorgulamasını ve sandıkla gelenin ancak sandıkla gitmesi gerektiğini öğretin.

Hiç bir özgürlüğün sınırsız olmadığını, her özgürlüğün bir başkasının özgürlüğüne zarar verdiği noktada bittiğini öğretin.

Toplumda kendi ailesine ve milletine zarar veren alçakların var olduğu gibi, karamsarlığa düşmemesi için de çok sayıda iyi insanların var olduğunu ve var olmaya devam edeceğini öğretin.

Ön yargılardan uzak durmasını, kimseyi inancından, ırkından, yaşam tarzından dolayı eleştirmeye hakkı olmadığını öğretin.

Birçok konuda bilgili olsun, fikir üretsin, düşüncelerini sonuna kadar savunsun ama inat etmesin, yanlışlığına ikna olduğunda, bundan vazgeçmesinde her hangi bir sakınca olmayacağını öğretin.

Adaletin, sadece haksızlık yapan ve suç işleyenleri cezalandıran bir yöntem olmadığını, toplumun düzeni ve dirliğini sağlayan sistem olduğunu, bir gün herkes için ihtiyaç olabileceğini öğretin.

İlla ki doktor, mühendis, avukat, öğretmen olunmayacağını; çoban, kasap, temizlik görevlisine de ihtiyaç olduğu bilincine varsın. Mesleklerin kutsallığından bahsederken, toplumun yaşayabilmesi için her daldan ve kabiliyetten insana ihtiyaç olduğunu öğretin.

Her durumda ahlaklı, bilgili ve dürüst olmasını, yaptığı işlerde kazanmak olduğu gibi kaybetmenin de mümkün olduğunu öğretin.

Ailenin kutsallığını mutlaka işleyin, insanlara saygılı davranmasını, bireysel mutluluktan ziyade toplumun mutluluğunun çok daha önemli olduğunu öğretin.

Sınavların ancak bilgiyle kazanılacağını, bunu için çok çalışması gerektiğini, buna rağmen başarılı olamadığında ise bunun dünyanın sonu olmayacağını öğretin.

Sadakatten ve güven duyulan biri olmaktan bahsederken; kendine ya da başkalarına, kimden gelirse gelsin, olabilecek tacizlere karşı sessiz kalmamasını, öncelikle ailesine söylemesini veya korkmadan emniyet birimlerine şikayette bulunması gerektiğini öğretin.

İnsanın olduğu yerde her türlü sahtekarlığın var olduğu gerçeğini, düzenbazların, dolandırıcıların neler yapabileceklerini ve dünyanın toz pembe olmadığını iyi öğretin.

Nazik, kibar insanlara karşı nezaketli, kaba ve sert insanlara karşı da sert olmasını, hakkını aramak için mücadele etmekten ve kavga etmekten çekinmemesini öğretin.

Hayata atıldığında, kabiliyet ve bilgisini en yüksek fiyata satmasını ama kalbine ve ruhuna fiyat etiketi koymamasını öğretin.

Sık sık kırlarda zaman geçirmesini, her fırsatta ağaç dikmesini, yeşili korumasını, ayrıca  sokak hayvanlarının barınma ve yiyecek ihtiyaçları konusunda hassas davranmasını öğütleyerek öğretin.

Farklı fikirlerin gazetelerini takip etmesini ve kitap okumasının yararlarını izah ederken, çok okumasının ona ayrıcalık hatta üstünlük katacağını öğretin.

Çocuklarımız okuldan mezun olduğunda bilgisiz, asalak ve sadece diploma sahibi olmasınlar, karakter sahibi olsunlar, toplumda ihtiyaç duyulan birey olsunlar, becerikli olsunlar, örnek insan olsunlar.

Sevgili öğretmenler; “Çocuklarınız bunları zamanla öğrenir” demeyin!

Her bilginin en doğrusunu öğretin; öğrencileriniz öğrendikleri, veliler de öğrettiğiniz için sizlere ömür boyu saygı duysunlar.

Öğretmenler kandile benzer; kendilerini tüketerek başkalarına ışık saçarlar.